Volledig scherm
Archief: speeltuin © Frans Nikkels

Jeugd wordt het na lange discussie eens over nieuwe speeltuin in Yerseke

YERSEKE - Twintig scholieren van de drie basisscholen in Yerseke hadden woensdagavond tweeënhalf uur nodig om het met elkaar eens te worden over een nieuwe speeltuin aan het Schuttershof in hun dorp.

Ze vormden samen de kindergemeenteraad, die een besluit moest nemen over de nieuwe inrichting van de speeltuin. In de raadzaal van het gemeentehuis in Kruiningen presenteerden de vijfkoppige fracties van Het Kompas, Parelmoer en de Ds. G.H. Kerstenschool (die had twee fracties) allemaal hun ontwerp.

De kinderen ondervroegen elkaar stevig over de plannen. Het ging onder meer over de ondergrond en de toestellen. Maar ook de presentaties werden bekritiseerd. "Waarom lazen jullie alles van het scherm af?’’, vroeg Melissa van de fractie Kerstenschool 1 aan de leerlingen van Het Kompas. "We konden het gewoon niet uit ons hoofd’’, reageerde Senna. ,,Maar jullie spiekten ook op een papier, hoor!’’

Er moest drie keer worden geschorst om tot een besluit te komen. Na de eerste schorsing leek het plan om de toestellen van Het Kompas en de indeling van Parelmoer te gebruiken op een meerderheid te kunnen rekenen. Maar na onderbreking nummer twee staakten de stemmen, omdat de beide fracties van de Kerstenschool het plan toch niet steunden. "Maar als het tien tegen tien blijft, is er geen besluit’’, waarschuwde burgemeester Piet Zoon.

Na een derde schorsing toonde Patrick van de fractie Kerstenschool 1 zich de verstandigste door toch met het plan in te stemmen. ,,Als ik niet meega, blijft het tien tegen tien en dan komt er niks’’, zei hij. Hij kreeg een daverend applaus vanuit het publiek. Uiteindelijk stemden zeventien kinderen voor het plan.

De fractie van Patrick kreeg overigens nog wel iets voor elkaar. Hun idee om de speeltuin Prethof te noemen werd overgenomen. Dat voor de toestellen van Het Kompas werd gekozen, betekent dat de speeltuin straks een wipkip , draaimolen, duikelrek, schommels en een klimtoren met glijbanen heeft. De speeltuin is vóór 1 juli 2017 klaar.