Volledig scherm
De gedumpte jerrycans in Rilland met drugsafval © Waterschap Scheldestromen

Jerrycans met chemisch afval gevonden in Rilland

RILLAND - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 35 jerrycans met chemisch afval gevonden op de Vlierlingweg in Rilland. De chemicaliën zijn afkomstig van een illegaal xtc-laboratorium. 

De beveiliger belde om 01.00 uur naar de politie. Daarop zijn politie en brandweer poolshoogte gaan nemen. De brandweer heeft metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen in de omgeving. Daarbij bleek dat een deel van de vaten lekten. Of de grond gesaneerd moet worden vanwege de lekkende vaten is nog niet bekend.

Kosten

Waterschap Scheldestromen heeft een gespecialiseerd bergingsbedrijf laten komen om de jerrycans op te laten ruimen. In totaal gaat het waarschijnlijk 20.000 tot 30.000 euro kosten om het afval te verwerken. De kosten komen op rekening van de grondeigenaar, die maximaal de helft van het bedrag terug kan vragen via een speciaal opgericht fonds voor drugsafvaldumpingen.

Eerste keer

Het is de eerste keer dit jaar dat er drugsafval in Zeeland wordt gedumpt. In Noord-Brabant komen dat soort dumpingen veel vaker voor. Hoeveel drugsafval er jaarlijks in Nederland wordt gedumpt is moeilijk te zeggen. Mogelijk wordt een groot deel van het chemische afval via het riool geloosd.

Touw

De vaten waren met een touw aan elkaar gebonden. Dat wijst op een populaire manier om drugsafval te dumpen. Daarbij binden de criminelen het touw aan een paal of boom en hoeven vervolgens alleen nog maar weg te rijden om alle vaten te dumpen. Op die manier is de pakkans erg klein.

Volledig scherm
© Waterschap Scheldestromen