Volledig scherm
Kliko-mascotte Jasmijn vraagt tijdens de jaarlijkse lampionnenoptocht in Tholen-stad aandacht voor zwerfafval. © Johan van der Heijden

Jasmijn valt op tijdens lampionnenoptocht in Tholen

THOLEN - Ze is oranje, ze houdt niet van zwerfafval en ze luistert naar de naam Jasmijn. De mascotte van Nederland Schoon was misschien wel de opvallendste verschijning tijdens de jaarlijkse lampionnenoptocht in Tholen-stad. 

Terwijl het merendeel van de duizend deelnemers zaterdagavond rondliep met een lampion of led-stick, hield Jasmijn een vuilniszak in haar hand. De mascotte wilde op die manier aandacht vragen voor zwerfafval. Dat deed ze namens de Natuurdenkers, Nederland Schoon en de gemeente Tholen. Een aantal Natuurdenkers voegde de daad bij het woord en raapte tijdens de optocht rondslingerend afval van de straat.

De meeste kinderen hadden daar geen tijd voor; zij waren vooral druk in de weer met hun lichtjes. Samen met familie, klasgenoten en de drie lokale muziekkorpsen trokken ze in een lange stoet door de straten van Tholen-stad. 

De organiserende stichting Tholen Sterk kan terugkijken op een geslaagde editie. Eén minpuntje: ze moeten het dit jaar zonder subsidie van de gemeente Tholen stellen. Daarom riep het bestuur mensen op lege statiegeldflessen te doneren. Daarmee lijken ze een eind uit de kosten te komen, zeker nu Carbid Stichting Tholen ook een bijdrage heeft beloofd.