Volledig scherm
Zingen van het Zeeuws Volkslied. Archieffoto © Lex De Meester

Jarig Zeeuws Volkslied wordt geëerd op speciale middag

Het CDA in Borsele houdt een middag om het Zeeuws Volkslied te eren. Een lied dat de Zeeuwen met  elkaar verbond, schrijft het CDA. ,,En verbondenheid biedt ook een antwoord op de problemen van nu.” Vier vragen aan initiatiefnemer en CDA-raadslid Mitchel Vermeulen.

De aanleiding is de honderdste verjaardag van het volkslied, maar dat was toch vorig jaar? Het lied is in 1919 geschreven.

,,Nou, we zitten in de allerlaatste maand van het jubileumjaar, dus het kan nog net. Ik speelde inderdaad al langer met het idee maar dan moet je kijken hoe je dat in een vat giet. Aan de hand van verhalen, anekdotes en muziek van Wim Steenbakker vertellen we het verhaal. We hebben ook een paar voorwerpen, zoals de oude dirigeerstok van Jan Morks uit Middelburg die de muziek schreef bij de tekst van hoofdonderwijzer Poldermans uit ‘s-Gravenpolder.”

U roemt de verbindende factor van het Zeeuws Volkslied. Maar is dat ook een antwoord op problemen van nu?

,,Het Zeeuws volkslied is geschreven in de tijd van een dreigende annexatie van Zeeuws-Vlaanderen door de Belgen. Het verbond de mensen toen met elkaar. Mensen verbinden is nog steeds heel belangrijk, bijvoorbeeld om eenzaamheid te bestrijden. Deze middag is meer dan alleen het Zeeuws volkslied, hoewel we dat zo wel bij een breder publiek onder de aandacht willen brengen.”

Het enthousiasme om het volkslied onder de aandacht te brengen is voelbaar. Maar hoe zit het met de eigen kennis? Wat zijn de eerste regels?

,,Geen dierder plek voor ons op aard; 
Geen oord ter wereld meer ons waard; 
Dan, waar beschermd door dijk en duin; 
Ons toelacht veld en bosch en duin....  

Ik ken de hele tekst uit mijn hoofd en ik kan het ook spelen op de piano.”

Oud CDA-voorman Sybrand Buma wilde ooit alle kinderen het Wilhelmus leren. Moeten de Zeeuwse kinderen van u het eigen volkslied leren?

,,Nee dat denk ik niet. Maar de kinderen in mijn klas (Vermeulen is leraar op een basisschool, red.) hebben wel net het Zeeuws Volkslied geleerd in het kader van een geschiedenisles. Ik had me verkleed als een man uit die tijd en had een typemachine mee.”

De middag van het CDA over het Zeeuws Volkslied  wordt gehouden op 7 februari in het kerkje van Ellewoutsdijk. Aanvang 14.00 uur, de toegang is gratis.