Volledig scherm
Paula van Garsel (links) en Catrien Tax zijn buiten druk in de weer met hun mozaïektegels. © Johan van der Heijden

Jarig Lewedorp werkt massaal aan een mozaïekroute

LEWEDORP - De inwoners van Lewedorp werken massaal aan een mozaïekroute in het dorp. De komende maanden worden er dik tweehonderd stoeptegels versierd. Die krijgen later dit jaar allemaal een plekje in de trottoirs van het jarige dorp.

,,Omdat Lewedorp dit jaar 90 jaar bestaat, leek het ons leuk om een mozaïekroute te maken", laat initiatiefnemer Marco Paauwe weten. ,,Er worden in totaal zo’n 220 tegels gemaakt. Daarvan zijn er 25 bedoeld als echte geschiedenistegels. Die moeten iets vertellen over de geschiedenis van het dorp.”

Logo

Een van die geschiedenistegels wordt gemaakt door wethouder Marga van de Plasse. Zij maakt het logo van de gemeente Borsele. ,,In 1970 is Lewedorp door de gemeentelijke herindeling onderdeel geworden van de gemeente Borsele. Dus leek me dat een mooi onderwerp voor mijn mozaïektegel."

Quote

Van de 220 tegels zijn er 25 bedoeld als echte geschiede­nis­te­gels. Die moeten iets vertellen over Lewedorp.

Marco Paauwe, Initiatiefnemer mozaïekproject
Volledig scherm
De mozaïektegel van wethouder Marga van de Plasse. © Willem Adriaansens

Volgens Paauwe kan er voor de tegels van alles als thema gekozen worden. Maar voor de geschiedenistegels moet het wel iets met het verleden van Lewedorp te maken hebben. ,,Dat kan ook gaan om een plek waar vroeger iets was. Een slager, een bakker of een postkantoor, bijvoorbeeld. Na de zomer wordt er ook een boekje gemaakt van de route.”

Afgelopen zaterdag vond de eerste mozaïekworkshop plaats in het Hof van Ook. Paauwe: ,,Tot en met 5 juni komen er elke keer 20 tot 25 dorpsgenoten een tegel bewerken. De tegels en het materiaal dat wordt gebruikt voor het mozaïeken zijn allemaal gratis aangeleverd door bedrijven uit de buurt. We hebben wat geld gekregen van enkele fondsen en wij bieden onze ruimte en hulp aan. Daardoor kost het de deelnemers niks."

De deelnemers kunnen de tegels zelf in de stoep leggen bij hun eigen woning. ,,En voor wie dat niet zelf kan komt de gemeente dat doen.”

Volledig scherm
Ad Lijmbach (rood shirt) van de dorpsraad doet ook mee aan het mozaïekproject. Wethouder Marga van de Plasse (staand voor parasol) verrichte zaterdagmorgen de officiële opening en maakt zelf ook een tegel. © Johan van der Heijden
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement