Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © ANP

Inwoners van Goes kunnen binnenkort misschien een boa ‘bestellen’

GOES - Inwoners van Goes kunnen binnenkort misschien een boa laten inzetten op een plek waar zij dat nodig vinden. De gemeente bekijkt of het project ‘Rent-a-BOA’ kan worden uitgevoerd.

Boa staat voor ‘buitengewone opsporingsambtenaar’. In Goes zijn de boa's belast met onder meer het parkeerbeleid, hondenpoep, toezicht rond scholen, jeugdoverlast, het controleren van afvaldumping en allerlei andere uiteenlopende ergernissen. De fracties van CDA en SGP/CU denken dat het goed zou zijn als inwoners  een boa een dagje kunnen laten inzetten op een plek waar ze overlast ervaren. Ze dienden donderdag tijdens de raadsvergadering een motie in.

Stan Meulblok (PVG) zei te vrezen dat mensen in dat geval een boa laten komen als hun buurman een feestje geeft en ze bang zijn voor geluidsoverlast. Daar is CDA-fractievoorzitter Frans van der Knaap echter niet bang voor. ,,Er komt een commissie die de aanvragen beoordeelt’’, zei hij. ,,Die zal ordinaire nijd tussen buren ongetwijfeld kunnen onderscheiden van aanvragen die echt zijn bedoeld om de leefbaarheid te vergroten.’’

De PvG steunde de motie om de komst van het project ‘Rent-a-BOA’ te onderzoeken uiteindelijk wel, net als PvdA, SP en Nieuw Goes. Het idee is dat de mogelijkheid voor een ‘boa op bestelling’ drie keer per jaar zal worden aangeboden aan de inwoners. Het college moet nu gaan onderzoeken of het project ook in Goes kans van slagen heeft. Ik diverse gemeenten in het land bestaan al projecten met een ‘boa op bestelling’.

Volgens de indieners van de motie zijn inwoners nu vaak nog te weinig op de hoogte van wat boa's precies kunnen betekenen voor de leefbaarheid.