Volledig scherm
© Thinkstock

Inwoner Kamperland gaat de strijd aan met houtrook

KAMPERLAND - Rinus Lindenbergh wil graag dat iedereen die last heeft van houtrook dat bij hem meldt. Met de verzamelde klachten wil hij de politiek wakker schudden.

Hij voert al jaren strijd tegen houtrook. ,,Ik ben al drie jaar bezig bij de gemeente Noord-Beveland om de overlast te beperken", aldus Rinus Lindenbergh. ,,Ik woon in Kamperland in een blokje van vier huizen en de buitenste twee woningen hebben een aantal jaren terug ineens een pijpje uit de muur laten komen. Nu stoken ze daar hout en zit ik elke dag in de stank. Het roet bevuilt mijn terras en mijn woning."

Niks

Lindenbergh diende een klacht in bij de gemeente. ,,Maar dat is op niks uitgelopen. De gemeente doet niks. Daar zijn ze helemaal niet bezig met het klimaat. Ze hebben onlangs nog een vergunning afgegeven voor een vakantiepark met 200 bungalows die allemaal een open haard krijgen."

De Kamperlandse bezwaarmaker wijst op de gezondheidsrisico's van houtrook. ,,Er komt enorm veel fijnstof vrij bij het verstoken van hout. Dat is niet alleen voor de omwonenden slecht maar ook voor de gebruikers zelf. Het longfonds zegt dat er per jaar 5000 mensen te vroeg overlijden door fijnstof. Dat zal natuurlijk niet alleen van de houtkachel zijn. Maar het fijnstofgehalte is in Nederland veel te hoog."

Fora

Op internet zijn twee fora actief die de risico's van houtrook in kaart proberen te brengen: houtrook.nl en houtrookvrij.nl. Lindenbergh onderhoudt daar goede contacten mee. ,,De collega's in Vlaanderen hebben eens uitgerekend dat twee kilo hout verstoken in een kachel evenveel uitstoot geeft als een auto die van Brussel naar Wenen rijdt."

Als er genoeg klachten binnenkomen, wil Lindenbergh opnieuw actie ondernemen richting de politiek. ,,Stel dat ik vijftig of zestig klachten heb, dan zullen ze er toch wel anders over moeten gaan denken. Er zijn er nu al een stuk of vijf. Ook met longproblemen." Verder zal Lindenbergh de klachten doorgeven aan de twee internetfora.

Anoniem

Omdat veel mensen misschien niet durven te klagen, mag een klacht ook anoniem gemeld worden.  ,,Want sommigen zijn bang dat ze voor zeikers versleten worden. Maar vergeet niet: Jaren geleden waren de mensen die een opmerking maakten over sigarettenrokers, de zeikers. Nu zijn de rokers de zeikers. Dit gaat ook gebeuren met de klagers overs houtrook."

Lindenbergh: ,,Ik doe m'n best om de gedupeerden van houtrook een stem te geven. Maar dat is blijkbaar een kwestie van de lange adem." En over adem gesproken: Zelf loopt Lindenbergh ook al jaren bij de longarts. ,,Al kan ik natuurlijk niet zeggen dat dat door de houtrook komt."

Klachten kunnen gemeld worden op het emailadres ridn@zeelandnet.nl.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement