Volledig scherm
© Johan van der Heijden

In de rij voor baksels Hansweertenaren

HANSWEERT - Hansweert herbergt heel wat baktalent. Het bleek zaterdag tijdens het derde themaweekend rond de viering van 150 jaar Kanaal door Zuid-Beveland.

Met een knipoog naar het bekende tv-programma was er onder de noemer Heel Hansweert Bakt! een taart-en cakebakwedstrijd georganiseerd. Inwoners mochten de lekkernijen in het dorpshuis proeven en vervolgens hun stem uitbrengen. In totaal achttien deelnemers hadden zich uitgesloofd in de keuken. Uiteindelijk werd in de categorie taarten de appeltaart van Frances van Dorst met 19 stemmen als lekkerste gekozen. Bij de cakes was Susanne Boontje met 28 stemmen de overduidelijke winnaar met haar creatie in de vorm van een vuurtoren.

Naast de bakwedstrijd waren er nog tal van activiteiten. Zo was er een zogeheten schippersontbijt voor inwoners en oud-inwoners en een foto-tentoonstelling over oud-Hansweert en 150 jaar Kanaal bestaande uit meer dan 130 foto's. De middag ontpopte zich daardoor eigenlijk vooral tot een grote reünie van (voormalige) dorpsbewoners. Ook Karin Swets is weer even terug in haar oude woonplaats en doet zich samen met haar moeder Joke op het terras voor het dorpshuis tegoed aan een stuk taart. Karin is tien jaar geleden vertrokken naar Limburg, maar denkt er sterk over om weer terug te komen naar Zeeland met haar gezin. Haar moeder begrijpt dat wel. "Mensen die aan zee zijn opgegroeid moeten niet naar het binnenland en andersom, dat werkt niet."