Volledig scherm
Wethouder Izak Vogelaar. © Marcelle Davidse

IJzige sfeer in coalitie Reimerswaal

KRUININGEN - De onderlinge verhoudingen in de Reimerswaalse coalitie van SGP, CDA en VVD zijn dinsdagavond ernstig vertroebeld. VVD-wethouder Izak Vogelaar vond dat de SGP een motie van wantrouwen tegen hem had ingediend. Even daarvoor liet VVD-fractievoorzitter Thea Laban weten dat het coalitie-akkoord wat haar betreft in de prullenbak worden gemikt.

Aanvankelijk leken de spanningen in de coalitie tijdens de begrotingsraad zich te beperken tot de raadsfracties. Zo was er onenigheid over subsidie aan Podium Reimerswaal en waren er irritaties over door de VVD gewenste lastenverlichting die niet door de SGP en CDA werd gesteund.

Dat veranderde toen de SGP een motie indiende over de uitbreiding van het Oosterscheldemuseum in Yerseke. De onderhandelingen daarover lopen niet naar de wens van het museumbestuur. De SGP-motie riep wethouder Izak Vogelaar (VVD) daarom op te stoppen met 'zinloze' studies die niet op draagvlak van vrijwilligers en bestuursleden van het museum kan rekenen.

Furieus

Vogelaar reageerde furieus en vatte het SGP-initiatief op als een 'motie van wantrouwen'. De VVD-wethouder was ook al ongelukkig met een gezamenlijke motie van ChristenUnie en coalitiepartij CDA over de verkoop van het bibliotheekpand in Yerseke aan de Hervormde Gemeente. Die droeg Vogelaar, die nog aan de onderhandelingen moet beginnen, op de deal niet 'omwille van louter financiële argumenten' voorbij te laten gaan. Ook op deze bemoeienis zat Vogelaar duidelijk niet te wachten. Hij zei dat alle openbare discussie alleen maar nadelig kon uitpakken voor de gemeente.

Uiteindelijk werden beide moties ingetrokken, maar het leed was toen al geleden. Vooral Laban was woest over de aanvallen op 'haar' wethouder, zo liet ze na afloop van de vergadering blijken.