Volledig scherm
Archief: IJsbufferwoning, toen nog in aanbouw

IJsbufferwoningen in Goes-West hebben nog kinderziekten

GOES - Woningcorporatie RWS heeft ontdekt dat het systeem van de ijsbufferwoningen in Goes-West nog niet optimaal werkt. De problemen met het systeem worden opgelost en de gevolgen die het euvel mogelijk heeft voor de energierekening van de bewoners wordt gecompenseerd.

Dat heeft RWS woensdagavond medegedeeld aan bewoners van de Abel Tasmanstraat en de Witte de Withstraat. "Hoewel niet alle bewoners het gemerkt hebben, was de temperatuur in de woning soms te hoog en werkte de koeling in de zomer niet in alle woningen", aldus Henry de Miranda, manager wonen.

RWS vermoedt dat de energierekening van de huurder hierdoor te hoog gaat uitvallen. "Dat is niet de bedoeling. Zeker ook omdat we juist dit soort experimenten uitvoeren om op de lange termijn de energielasten voor onze huurders stabiel te houden." RWS is inmiddels met leveranciers om de tafel gegaan, De Miranda verwacht dat de problemen de komende vier weken grotendeels worden opgelost. Eind dit jaar moet alles naar behoren werken.

Volgens De Miranda gaat het om opstartproblemen: "De ijsbuffer is een experiment en dan kan dit gebeuren. De huurder mag hier echter nooit de dupe van worden. De huurders hebben inmiddels in overleg met RWS het initiatief genomen om een bewonerscommissie op te zetten. Op deze manier stroomlijnen ze de communicatie met RWS.

De ijsbufferwoningen worden op een bijzondere manier verwarmd. Onder iedere woning zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt tijdens dit proces wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Door middel van zonneluchtcollectoren wordt het bevroren water in de bak in de zomer weer verwarmd.

Het IJs van Columbus is onderdeel van een unieke samenwerking tussen RWS partner in wonen, DELTA Retail, Enduris en Marsaki. Deze partijen vormen samen één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West. De Goese Proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de provincie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.