Volledig scherm
Foto ter illustratie © Hollandse Hoogte

Ideeën in overvloed voor recreatie in Reimerswaal

KRUININGEN - Maak horeca mogelijk bij de strandjes aan de Ooster- en Westerschelde, zoek een goede plek voor een hotel, wijs toeristen op de snelweg al op de aanwezigheid van de Oosterschelde, leg nieuwe fiets- en wandelroutes aan en doe meer met natuurgebied Den Inkel.

Het is een greep uit de vele adviezen in het eindrapport dat de gemeente Reimerswaal heeft gemaakt om tot een recreatievisie te komen. ,,We hebben nu een grabbelton van ideeën. We gaan in gesprek met de gemeenteraad om tot een plan van aanpak te komen. Al die ideeën kunnen natuurlijk niet tegelijk worden uitgevoerd", zegt wethouder Izak Vogelaar (VVD, toerisme).

Overleg

Het afgelopen jaar heeft de Toeristische Uitvoeringsalliantie onderzoek gedaan om tot een beleid te komen voor het versterken van recreatie en toerisme in de gemeente. Zo is er een enquête gehouden onder inwoners en zijn er twee avonden met ondernemers belegd.

Uit die avonden kwam onder meer naar voren dat ondernemers niet altijd te spreken zijn over de samenwerking met de gemeente. Vogelaar begrijpt dat wel. ,,Ondernemers zijn vaak wat pragmatischer ingesteld, hier op het gemeentehuis moeten we rekening houden met juridische zaken, zoals bij het verlenen van een vergunning."

Soms zijn de belangen en wensen ook niet eenvoudig met elkaar te verenigen. Bijvoorbeeld als het gaat over de ontwikkeling van toerisme op de oesterputten bij  Yerseke. Sommige ondernemers vinden dat hun bedrijfsvoering daardoor in gevaar komt. Ook zit er volgens Vogelaar spanning op het aantrekken van meer toeristen enerzijds en het bewaken van de zondagsrust anderzijds. 

Enquête 

Uit de enquête, die vanwege het aantal deelnemers niet representatief kan worden genoemd, komt dat de meeste deelnemers enthousiast zijn over toename van toerisme. Een ruime meerderheid verwacht dat extra toeristen zorgen voor meer werkgelegenheid en  goed is voor het behoud van winkels, horeca en andere voorzieningen. De helft van de respondenten ziet de toename van verkeersdrukte als minpunt. 

De gemeenteraad praat volgende week dinsdag verder over de recreatievisie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement