Volledig scherm
Eind vorig jaar kocht Cedrah dit kavel aan de Damstraat in Yerseke. Op de plek van het oude bejaardenhuis Vredelust wil de organisatie dertig woningen voor reformatorische ouderen bouwen. © Joeri Wisse

Huurdersvereniging bezorgd over plannen Cedrah in Reimerswaal

YERSEKE - Na R&B Wonen, is ook de Huurdersvereniging Reimerswaal en Borsele (HRVB) bezorgd over de bouwplannen van reformatorische zorginstelling Cedrah. Het onlangs gesloten coalitieakkoord in Reimerswaal stemt niet tot gerustheid.

Cedrah wil in Yerseke dertig appartementen bouwen op de oude plek van bejaardenhuis Vredelust. In Krabbendijke moeten, bij voorkeur aan de Dorpsstraat, een gebouw met twintig woningen realiseren. In januari liet het vorige college van B&W weten dat Cedrah haar plannen moet afstemmen met R&B en Ter Weel om leegstand te voorkomen.

Tachtig miljoen

Volgens directeur Peter Bevers zijn inmiddels 'goede gesprekken gevoerd', maar zijn partijen het niet eens over de bouw van sociale woningen met een lage huur. ,,Wij zijn plan om de komende vier jaar 80 miljoen te investeren in 22 kernen, we  gaan 350 oude woningen vervangen door nieuwbouw. Als andere partijen ook sociale woningen bouwen, werkt dat marktverstorend." Bevers vreest leegstand.  ,,We zitten niet Amsterdam waar je elke woning verhuurt."

Quote

Als andere partijen ook sociale woningen bouwen, werkt dat marktver­sto­rend.

Peter Bevers, R&B Wonen

Hij benadrukt niet tegen de komst van Cedrah ('een heel fatsoenlijke, nette partij') te zijn, zolang ze richten op middeldure en dure huur. De nieuwe coalitie laat zich ronduit positief uit over de nieuwkomer. ,,Wij waarderen het initiatief van Cedrah om de knelpunten in de woningvoorraad en het aanbod van de ouderenhuisvesting in evenwicht te brengen met de actuele vraag en de behoefte", meldt het akkoord. Over samenwerking met zorggroep Ter Weel en R&B Wonen: ,,De gemeente bestuurt en is bepalend in het beleid."

Tweedeling in samenleving

De passage in het coalitieakkoord is op het conto van de SGP te schrijven. Coalitiepartners Leefbaar Reimerswaal en PvdA vulden in de kieswijzer van de PZC nog 'oneens' in op de vraag of de gemeente moet meewerken aan de komst van christelijke zorgcentra. ,,Specifiek op reformatorische achtergrond gerichte zorgcentra zorgen voor een tweedeling in de samenleving",  vond Leefbaar. De PvdA stelde dat dergelijke zorgcentra 'haaks staan' op de door hen gewenste 'inclusieve samenleving'.

Dit najaar maakt R&B prestatieafspraken voor de komende vier jaar met Borsele en Reimerswaal. Bevers benadrukt dat die afspraken wederzijds gelden. ,,En met de nieuwe woningwet heeft de huurdersvereniging het recht om ook aan de onderhandelingstafel te zitten."

Hartig woordje

HRVB-secretaris Ad Deusing is teleurgesteld dat hij zijn per brief geuite zorgen niet in het coalitieakkoord terugziet.  ,,Er zal nog een hartig woordje gesproken worden door onze huurdersvereniging." Hij wijst op het feit dat R&B jaarlijks twee ton in het kernenfonds stopt voor projecten die de leefbaarheid ten goede komen. ,,Dat is een flink bedrag. Als er straks een derde partij op de markt komt, gaat die daar ook aan meebetalen?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement