Volledig scherm
Eén van de cartoons van dit jaar: de visie van Weststrate op het besluit om een grote kerk aan de rand van Yerseke te bouwen.

Humor in de politiek van Reimerswaal; de cartoons van Weststrate zijn een traditie

VERKIEZINGENKRUININGEN - Politiek geïnteresseerd Reimerswaal kijkt reikhalzend uit naar de cartoons uit de koker van Marien Weststrate die vlak voor de verkiezingen in het plaatselijke Advertentieblad verschijnen.

De traditie is bijna dertig jaar geleden geboren bij Bewoners Belangen Reimerswaal (BBR) en is door Marien Weststrate voortgezet bij Leefbaar Reimerswaal. ,,Ik ben er maanden van tevoren mee bezig, maar ik denk dat er ik nog geen honderd stemmen extra door krijg."

Reimerswaalse raadsleden die een ondoordachte opmerking maken weten: dit kan ik nog wel eens op mijn bordje krijgen. Weststrate heeft een ijzersterk geheugen en zal het niet nalaten om zijn opponenten een plaagstoot uit te delen. ,,Een raadslid kwam op een gegeven moment met een breiwerkje naar de vergadering. Ja, dát komt natuurlijk terug in de cartoon."

Kachelhout

Volledig scherm
De BBR had in 1990 kritiek op de dure verplaatsing van Molen De Hoed van Kruiningen naar Waarde.

De eerste cartoon verscheen voor de verkiezingen van 1990. Weststrate was toen nog actief voor de BBR. ,,De tekeningen zagen er toen nog niet zo professioneel uit, maar het gaat erom dat je je standpunten op een humoristische manier in beeld kan brengen. Eén van de eerste tekeningen was de molen die van Kruiningen naar Waarde werd verplaatst. In de strip werd duidelijk dat het één hoop kachelhout was die heel veel geld heeft gekost."
De cartoons zitten, zeker de laatste jaren, vol met details die niet iedereen meteen zal begrijpen. Dat vindt Weststrate niet erg. ,,Mensen mogen er best even naar blijven kijken en uitzoeken hoe het in Reimerswaal allemaal in elkaar zit." Toch denkt hij lang na over alle teksten. ,,Zou de burger dit begrijpen, vraag ik me altijd af. Soms zijn we wel vier of vijf versies verder voordat ie in de krant kan." We, dat zijn Weststrate en zijn vaste - anonieme - tekenaar. ,,Die kan mensen heel herkenbaar neerzetten. Ik kom niet verder dan het poppetje dat kinderen tekenen", lacht hij. Eén van de mooiste cartoons vindt Weststrate die uit 2014, waar oud-partijgenoot Thea Laban uit een speedboot wordt gekieperd. ,,Ja, daar heeft ze zich ontzettend kwaad over gemaakt." 

Slagveld

Volledig scherm
Leefbaar Reimerswaal vat in 2010 de daden van het college van B&W samen.

Raadsleden en wethouders van alle partijen krijgen ervan langs. Ook de burgemeester en ambtenaren worden - als Weststrate daar aanleiding voor ziet - niet gespaard. ,,Van de VVD en PvdA krijg ik doorgaans de meeste reacties. SGP'ers zullen er ook wel zo hun bedenkingen over hebben, maar die houden dat natuurlijk in het verborgene." Spijt heeft Weststrate nimmer gehad, ook al voelden sommigen zich gekwetst. ,,Ik doe dit weloverwogen. Het is een combinatie van humor en politiek. En politiek is nu eenmaal een slagveld om de gunst van de kiezer."
Sommige collega-raadsleden zijn ook trots op de cartoons. ,,Sinds Bram van Stee een keer in grote haast naar de raadsvergadering was gekomen en per ongeluk in zijn blauwe klompen was geschoten, staat hij op elke cartoon zo afgebeeld. De eerste tekening heeft hij opgehangen in huis." Vier jaar geleden speelde Weststrate razendsnel in op een blunder van de CDA-campagne. Op een deel van hun huis-aan-huis bezorgde flyers was de tekst onleesbaar. ,,In onze volgende cartoon stonden er alleen maar eentjes en nulletjes in de tekstballon van Peter Koeman", grijnst Weststrate. ,,Hij heeft 'm wel ingelijst."

Ook van burgers krijgt Leefbaar Reimerswaal veel reacties op de cartoons. ,,Die variëren van: 'hij was weer leuk, ga zo door' tot 'zorg maar dat je goed achterom kijkt, want we krijgen je nog wel eens te pakken'." Weststrate steekt er vele uren in, de advertenties kosten honderden euro's, maar het effect is volgens hem beperkt. ,,Mensen genieten ervan, vinden het leuk dat wij het lef hebben om ons kritisch te uit te laten. Maar ik denk dat we er nog geen honderd stemmen mee winnen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement