Volledig scherm
Ad Remijn (rechts) bakte hubkes met zijn leerlingen. © Dirk Jan Gjeltema

Hubkes en jachthoorns tijdens Hubertusviering

KWADENDAMME - De Hubertusbroodjes (hubkes) zijn gebakken. Het Zeeuws Jachthoornkorps is geregeld. Zondag is het Sint Hubertusviering in de katholieke kerk van Kwadendamme. Een traditie aan het begin van het jachtseizoen.

De Sint Hubertusviering is vooral een Brabantse traditie. Deze wordt gehouden rond de feestdag van de heilige aan het begin van het jachtseizoen, want Hubertus is patroon van de jagers. ,,We zijn in Kwadendamme de enige Zeeuwse kerk die dit doet. We zijn er mee begonnen nadat een paar Brabanders in de regio kwamen wonen en vroegen waarom we geen Hubertusviering hadden'', zegt Ad Remijn van de katholieke kerk in Kwadendamme. De docent stond gisteren met zijn leerlingen van Pontens Pieter Zeeman in Zierikzee de bijbehorende traditionele hubkes (Hubertusbroodjes) te bakken. ,,Dat zijn kleine broodjes met herfstkruiden, zoals anijs en kaneel. Ik heb het recept van een bakker uit Brabant. Voor de leerlingen is het leuk. Het is eigenlijk een soort streekproduct.'' Om ze vers te houden liggen de broodjes inmiddels in de vriezer bij de bakker in Kwadendamme.

Hondsdolheid

Volgens de traditie komen bij de Hubertusviering de jagers met hun honden naar de kerk om de zegen te ontvangen. Alle gelovigen krijgen daarna een (eveneens gezegend) bolletje en daarmee zouden ze volgens de overlevering gevrijwaard blijven van hondsdolheid. Tegenwoordig gaat de aandacht tijdens de Hubertusviering niet zozeer meer uit naar de jacht, maar meer naar de balans, het evenwicht in een jachtig leven. ,,Alles is tegenwoordig vlug en snel en daarom is er behoefte aan rust, aan omzien naar elkaar.'' Dat betekent niet dat dat alle tradities overboord worden gegooid. Zondag zijn tijdens de viering de jagers en hun honden aanwezig en ontvangen ze de zegen. Het Zeeuwsch Jachthoornkorps speelt muziek en de  traditionele kruidenbitter ontbreekt ook niet. ,,Een Jägermeister. Dat hoort er bij, kijk maar op het etiket. Daar zie je een hert met een kruis.''

De Hubertusviering in de H. Bonifaciuskerk in Kwadendamme begint om 11.00 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement