Honderden wietplanten in dorpshuis Krabbendijke; vader van beheerder en gebruikers reageren verbijsterd

POLL | videoKRABBENDIJKE - De politie heeft vanochtend een hennepkwekerij ontdekt in dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke. De 494 jonge wietplantjes waren zeer geraffineerd verstopt. Onder het podium van de grote zaal, waar wekelijks kerkdiensten  en andere activiteiten worden gehouden.

Onder het dorpshuis wordt waarschijnlijk al langere tijd hennep gekweekt. Waaruit dat geconcludeerd wordt, wil de politie niet zeggen. De lichting plantjes van nu staan er maximaal twee weken.  Onder meer ventilatieroosters waren met purschuim afgedicht om de geur tegen te houden. Het pur was zwart gemaakt om dat niet te laten opvallen. De ruimte onder het podium, ongeveer 180 centimeter hoog, heeft maar één toegang; verstopt achter een dichte, houten trap van vijf treden. Wie daar wil komen, moet serieus werk verzetten. Een politieagent wijst naar beschadigingen op de trap. Volgens hem is die vaker losgehaald. Omdat die tegen de muur schuurt, zitten er krassen op.

Poll

Burgemeester moet dorpshuis Krabbendijke sluiten

 • Eens (51%)
 • Oneens (49%)
1766 stemmen

Lees verder onder de foto.

De toegang tot de hennepkwekerij zat verscholen onder een trap naar het podium.
Volledig scherm
De toegang tot de hennepkwekerij zat verscholen onder een trap naar het podium. © Marcelle Davidse

Foute vrienden

Quote

Zijn reactie? Brullen, brullen, brullen. Ik weet niet zeker of hij er veel mee te maken heeft. Daar kan ik niet over oordelen. Misschien een paar foute vrienden.

Harry C.

Harry C., vader van beheerder Cees, komt bijna dagelijks in het dorpshuis vertelt hij. ,,Ik heb totaal geen idee hoe dit heeft kunnen ontstaan. Ik heb ook nog nooit iets geroken. Gisteravond heeft mijn vrouw alle glazen nog eens door de vaatwasser gehaald. Ik snap er helemaal niks van. Wist ook niet dat je onder dat podium kon komen. We hebben wel eens een verstopt toilet gehad. Die leidingen liepen onder het toneel, maar we wisten niet hoe we er konden komen. Die trap kun je niet zomaar even weghalen. Mijn zoon is op de hoogte. Zijn reactie? Brullen, brullen, brullen. Ik weet niet zeker of hij er veel mee te maken heeft. Daar kan ik niet over oordelen. Misschien een paar foute vrienden. Dat weet je maar nooit. Laten we het niet hopen.”

De gemeente Reimerswaal, eigenaar van het dorpshuis, besloot het pand te laten doorlichten naar aanleiding van hoge energierekeningen.  Daarnaast vond de gemeente het opvallend dat er camera's in het gebouw zijn opgehangen. Volgens burgemeester José van Egmond werd meteen serieus rekening gehouden met de aanwezigheid van een hennepkwekerij. ,,Het is altijd bitter wanneer er hennepkwekerijen in de gemeente worden aangetroffen. Dat dit pand een maatschappelijke functie heeft, maakt het wel extra zuur.”

Lees verder onder de foto

De plantjes waren zo'n twee weken oud. De politie vermoedt dat er veel langer wiet werd gekweekt.
Volledig scherm
De plantjes waren zo'n twee weken oud. De politie vermoedt dat er veel langer wiet werd gekweekt. © Marcelle Davidse

Drie maanden sluiten?

De burgemeester heeft de bevoegdheid om panden waar een hennepkwekerij wordt aangetroffen voor drie maanden te sluiten en in Reimerswaal is dat ook het beleid, zegt Van Egmond. Ze wil nog niet vooruitlopen op de vraag of ze de 'Wet Damocles’ gaat toepassen. ,,Ik wacht eerst het politierapport af. Daarna gaan we in kaart brengen wat de consequenties zijn. Het dorpshuis wordt wekelijks gebruikt voor kerkdiensten en misschien heeft de beheerder over twee weken wel een bruiloft in de agenda. Die maatschappelijke impact gaan we  bestuderen.”

Quote

Het dorpshuis wordt wekelijks gebruikt voor kerkdien­sten en misschien heeft de beheerder over twee weken wel een bruiloft in de agenda. Die maatschap­pe­lij­ke impact gaan we bestuderen

José van Egmond, Burgemeester Reimerswaal

In tegenstelling tot andere dorpshuizen in de gemeente, zit er geen aparte stichting tussen de gemeente (eigenaar van de dorpshuizen) en de beheerder. Beheerder Cees C. van het dorpshuis is niet bereikbaar voor een reactie.  Burgemeester Van Egmond heeft geen contact gehad met hem. ,,Dat is het enige wat ik er nu over kan zeggen.”

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© 112Midden-Zeeland

Verbijsterd

Quote

,,Ik ben verbouwe­reerd. Een week of zes geleden keken we nog naar de staat van onderhoud. We zijn overal geweest, behalve onder het podium.”

Kees Geuze

Gebruikers van het dorpshuis weten niet wat ze horen. Han Mellegers klinkt oprecht verbijsterd. ,,Dat ben ik ook”, roept hij uit. ,,Ik kom regelmatig in het dorpshuis, maar heb er nooit iets van gemerkt. Het is de laatste plaats waar ik zou denken dat er een hennepkwekerij is. Ik stap zo eerst even op de fiets om te gaan kijken.” Weer valt hij even stil. ,,Nou ja. Iedere dag zijn ze er aan het biljarten. Er worden kerkdiensten gehouden, er gebeurt zoveel. En niemand heeft ooit iets gemerkt.”

Samen met Kees Geuze zit hij een een groep van gebruikers die met de gemeente praat over de toekomst van het dorpshuis. Als Geuze het nieuws hoort, valt ook zijn mond open van verbazing. ,,Wat?” Hij moet het nieuws duidelijk even verwerken. ,,Ik ben verbouwereerd. Een week of zes geleden heb ik samen met de heer Mellegers, de beheerder en medewerkers van de gemeente een rondgang door het dorpshuis gemaakt. We keken toen naar de staat van onderhoud. We zijn overal geweest, behalve onder het podium.”

Na een korte stilte klinkt ook bij hem oprechte verbazing. ,,Maar zoiets moet je toch ruiken? Ik ben er zondag nog geweest voor de kerkdienst. Ik zat een paar meter van het podium, maar heb niets bijzonders geroken.” 

Volledig scherm
© 112Midden-Zeeland
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
  PREMIUM
  video

  Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

  HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.