Volledig scherm
© Stock-xchnge

Hondenbezitters moeten in Goes weer belasting betalen

GOES - Goes voert na meer dan twintig jaar de hondenbelasting weer in. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Goese baasjes gaan waarschijnlijk zo'n 75 euro per hond betalen.

Samen zullen ze de kas van de gemeente met 120.000 euro per jaar spekken.

Toen de hondenbelasting destijds werd afgeschaft, wilde de gemeente de opbrengst ervan niet verliezen. Daarom werd voor precies hetzelfde bedrag een verhoging van de ozb doorgevoerd. Je zou dus kunnen zeggen dat de hondenbelasting al in de ozb verwerkt zit. Dat betekent dat de gemeente straks in feite twee keer hondenbelasting heft.

"Ik snap best dat sommige mensen dat zo zien en theoretisch klopt het misschien ook wel", zegt wethouder Loes Meeuwisse (financiën). "Maar het is zo lang geleden en er is zoveel gebeurd, dat je in mijn ogen niet meer kunt stellen dat de hondenbelasting in de ozb zit."

Meeuwisse wijst erop dat de gemeente de ozb de afgelopen jaren steeds met alleen het inflatiepercentage heeft laten stijgen. Als hij destijds niet was verhoogd met het bedrag van de hondenbelasting, was er wellicht een keer een extra verhoging van 1 of 2 procent gekomen. "En dan was het effect hetzelfde geweest."

De oppositie heeft donderdag nog geprobeerd het opnieuw invoeren van de hondenbelasting van tafel te krijgen. CDA, VVD en SGP/ChristenUnie hielden er echter aan vast. Het is één van de maatregelen om Goes weer financieel gezond te maken.