Volledig scherm
De windmolens in de Kamperlandse Jacobahaven zijn aan vervanging toe. © Robin Utrecht

Hogere, stillere en efficiëntere windmolens voor Jacobahaven Kamperland

WISSENKERKE - E-Connection wil de drie windmolens in de Jacobahaven bij Kamperland vervangen. De nieuwe exemplaren moeten hoger en stiller worden en ook meer stroom gaan opleveren.

Het bedrijf uit Bunnik presenteerde de plannen vanavond voor de gemeenteraad van Noord-Beveland. De drie bestaande windturbines van 123 meter hoog (de zogenoemde tiphoogte) in de Jacobahaven zijn ongeveer vijftien jaar oud. E-Connection wil ze vervangen door modernere exemplaren van minimaal 150 meter hoogte. 

Permanente nachtverlichting

Want hoger mag niet volgens de nu geldende normen. Daarbij is vooral de regelgeving voor permanente nachtverlichting van belang. Noord-Beveland wil die verlichting niet, en dan is 150 meter het maximum. Anders zou 180 meter mogelijk zijn.

Volgens E-Connection gaan de nieuwe molens minder geluid produceren. Dat komt vooral door nieuwe technieken. Maar ook de grotere hoogte zou voor minder ver dragend geluid zorgen.

Niet alleen de tiphoogte (mast plus omhoogstaande wiek) gaat bij vervanging omhoog, ook de opbrengst. De eis is dat die minimaal 1 MegaWatt per turbine wordt opgeschaald.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement