Volledig scherm
Mitchel Vermeulen (links) en Arie van den Hooven van de dorpsraad Hoedekenskerke bij het graf van Jacob Leijs, het eerste slachtoffer van de watersnoodramp. © Marcelle Davidse

Hoedekenskerke wil monument voor eerste slachtoffer watersnoodramp

HOEDEKENSKERKE - De dorpsraad van Hoedekenskerke wil een monument voor het eerste slachtoffer van de watersnoodramp in 1953. Hoedekenskerke heeft het droog gehouden tijdens de Ramp. Toch was het eerste dodelijke slachtoffer, Jacob Leijs, een inwoner van dat dorp.

Behalve het eerste slachtoffer was Leijs ook nog eens het enige Hoedekenskerkse slachtoffer. Als het aan de dorpsraad ligt komt er een monument voor de voormalig dorpsgenoot.

Droge voeten

"Hoedekenskerke is natuurlijk geen dorp dat bekend staat om de watersnoodramp", vertelt Mitchel Vermeulen van de dorpsraad. "Want hier is het op het nippertje droog gebleven. De dijken hebben op het punt van doorbreken gestaan, maar toen de dijk bij Kruiningen doorbrak, was hier de druk eraf. Daarom hebben ze bij ons droge voeten gehouden. Maar toch is Leijs het eerste slachtoffer van de ramp. Niet het eerst geregistreerde slachtoffer, maar wel de eerstgevallene in '53. Hij was eigenlijk het begin van iets wat niemand meer zal vergeten."

Verdronken

Jacob Leijs werkte ten tijde van de ramp als goederenklerk bij de Provinciale Stoombootdiensten (PSD). Toen hij op de avond van 31 januari 1953 de laatste boot van het veer Hoedekenskerke-Terneuzen probeerde af te meren is hij op 61-jarige leeftijd om het leven gekomen. Leijs is in de veerhaven van Hoedekenskerke van de aanlegsteiger in het water gevallen en verdronken.

Om dit verhaal extra te belichten denkt de dorpsraad nu aan een standbeeld. "We willen een natuurgetrouw beeld van Jacob Leijs op de dijk. Een man in PSD-kostuum die uitkijkt over de Schelde. Met de trossen in zijn handen, klaar om de laatste boot uit Zeeuws-Vlaanderen aan te leggen."

Symbool

Volgens Vermeulen geeft het nieuwe monument ook de band met het water weer. Het staat symbool voor alles wat het dorp verloren heeft aan het water en dat wat het eraan te danken heeft. Vermeulen: "Maar de plannen staan nog in de kinderschoenen. We zijn nu aan het onderzoeken wat er mogelijk is. Ook zijn we nog op zoek naar familie van Leijs. Die willen we er graag bij betrekken. Maar tot nu toe hebben we nog niemand kunnen traceren. Mensen die meer weten over nakomelingen of andere familieleden van Leijs verzoeken we om contact met ons op te nemen.

Dat kan via het e-mailadres: Mitchelvermeulen@outlook.com