Oostmolen in Kloetinge
Volledig scherm
Oostmolen in Kloetinge © Mechteld Jansen

Hoe moet het verder met de molen van Kloetinge?

KLOETINGE - Hoe moet het verder met de Oostmolen in Kloetinge? Over die vraag buigt de gemeente zich de komende maanden. De stichting die de molen in eigendom heeft, kampt met structurele tekorten als het gaat om het groot onderhoud. ,,We zijn zeker niet wanhopig, maar kunnen hulp van de gemeente goed gebruiken'', zegt voorzitter Thijs Bierens. 

De gemeente trekt nu eenmalig 20.000 euro uit voor onderhoud dat op korte termijn noodzakelijk is aan de lange spruit. Die verkeert in zo'n slechte staat dat hij mogelijk doorzakt. In dat geval kan de kap scheef komen te liggen, wat tot onveilige situaties voor de molenaar en passanten leidt. Herstel betekent bovendien dat de molen weer maalvaardig wordt. 

Bierens zegt heel blij te zijn dat de gemeente de portemonnee trekt, maar pleit voor een structurele oplossing. ,,Anders moeten we steeds weer in overleg over renovaties.'' Een vaste jaarlijkse subsidie van de gemeente zou zeer welkom zijn. De stichting haalde in 2016 zelf 15.000 euro binnen door onder meer giften en subsidies, maar om ook het groot onderhoud goed te kunnen uitvoeren, is jaarlijks een kleine 22.000 euro nodig.

De gemeente heeft hoe dan ook een grote mate van betrokkenheid bij de molen, omdat ze eigenaar is van de grond waarop hij staat. Mocht de stichting failliet gaan, dan vervalt de molen aan de gemeente. Er wordt nu onderzoek gedaan naar drie toekomstscenario's. In het eerste geeft de gemeente een jaarlijkse subsidie en legt de stichting verantwoording af. 

Een andere mogelijkheid is dat de molen eigendom wordt van de gemeente, maar daar lijkt het college vooralsnog weinig voor te voelen. Wethouder Derk Alssema liet eerder al weten de inspanningen van de stichting zeer te waarderen. Ze doet er volgens hem alles aan om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Voor een stichting is het doorgaans ook gemakkelijker om subsidies te krijgen.

Een soort tussenoplossing is dat de stichting blijft bestaan, maar de gemeente daarin gaat meedraaien en ook geld beschikbaar stelt. Voor dat scenario voelt Bierens wel wat. ,,Laar ze maar meepraten.'' Het college waarschuwt wel dat structureel geld voor de molen er op dit moment niet is. Het eenmalige bedrag van 20 mille om de lange spruit te vervangen, wordt uit de algemene reserve gehaald. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement