Volledig scherm
Maria krijgt een zoen van haar zoon Morad (36) en haar dochter Dounja (23). © Marcelle Davidse

Het werk van een mantelzorger is onbetaalbaar

GOES - Maria Bouchiki uit Goes heeft de bos bloemen en het ontbijtpakketje voor mantelzorgers meer dan verdiend. Ze staat dag en nacht klaar voor haar vier kinderen, van wie er drie een psychische aandoening en/of verstandelijke beperking hebben.

Wat doe je als je man jong overlijdt en als dan ook nog eens blijkt dat drie van je vier kinderen in de categorie 'zorgenkind' vallen? "Doorgaan", zegt Maria Bouchiki resoluut. "Het is niet iets waar je voor kiest, het is iets wat je overkomt. Natuurlijk ben ik teleurgesteld geweest, maar het is voor niemand goed als ik huilend op de bank ga zitten. Ik heb tegen mezelf gezegd: kom op, schouders eronder."

Als ze het eens moeilijk heeft, trekt Maria haar wandelschoenen aan en gaat ze lopen. Met de kilometers verdwijnen ook de zorgen uit haar hoofd. Thuis vervult ze vervolgens weer met veel liefde haar moederrol en daarnaast ook die van bewindvoerder, kok, apotheker, psycholoog en manager. Maria vindt het heel normaal om dat allemaal te doen. "Het hoort erbij. Ik blijf zo lang als ik kan voor mijn kinderen zorgen."

Warme hap

Zoon Morad (36) en dochter Dounja (23) prijzen de liefde en het doorzettingsvermogen van hun moeder. "Ze doet ontzettend veel voor ons", zegt Dounja. Haar broer knikt bevestigend. "Ze zorgt er voor dat ik mijn medicijnen op tijd inneem en ze kookt zodat ik 's avonds warm kan eten. Het lijken misschien kleine dingen, maar voor mij zijn ze erg belangrijk."

Morad en Dounja vinden het 'dik verdiend' dat wethouder André van der Reest en Ilse Olree van SMWO Maria en andere mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg in het zonnetje zetten. Maria is zichtbaar blij met de attentie in de vorm van een bos bloemen en een ontbijtje, maar de waardering van haar kinderen blijft toch het meest waardevol. Blozend neemt Maria het compliment van dochter Dounja in ontvangst. "Als ik ooit moeder word, hoop ik er net zo één te zijn als jij."