Volledig scherm
De scholieren van CSW Van de Perre Middelburg bereiden zich voor op het komende debat © Dirk Jan Gjeltema

Het Goese Lyceum ‘op weg naar het Lagerhuis’

MIDDELBURG - De jongens keurig in pak, de meisjes in een mantelpakje of rok. Goed voorbereid en ook een beetje zenuwachtig debatteren scholieren van zes Zeeuwse middelbare scholen maandag met elkaar in het Provinciehuis. Daar namen ze deel aan de voorrondes van ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

In drie zalen werd gedebatteerd: de Statenzaal, de voorhal en de Louise de Colignyzaal. De jury en de deelnemers verkasten na elke stelling naar een andere zaal. De scholieren waren fanatiek: vooraf werd flink overlegd en na een goed debat werden soms high fives gegeven. Er werd fel gecounterd en er kwamen goede argumenten langs.

Verschillende debatvormen

De scholieren discussieerden over elf stellingen. Bij elke stelling werden drie soorten debatten gevoerd. De groepen stonden tegenover elkaar als voor- en tegenstander van de stelling. Ook was er een ronde waarbij de voor- en tegenstanders van de stelling tijdens het debat wisselden. Verder werd er 1-op-1 gedebatteerd, waarbij van beide groepen één persoon de standpunten mocht verdedigen.

De beoordeling

De drie jury’s beoordeelden de groepen op zes punten: de samenwerking binnen het team, de lichaamstaal, de invalshoeken, de onderbouwing, de geloofwaardigheid en overtuigingskracht. Humor werd ook meegerekend.

De scholieren van Het Goese Lyceum (Pontes) uit Goes wonnen de provinciale voorronde en gaan naar de landelijke achtste- en kwartfinales. De scholieren van CSW Van de Perre uit Middelburg werden tweede. Aniek de Hond van het Ostrea Lyceum uit Goes gaf de beste speech.

 De landelijke finale wordt 5 mei om 22.15 uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2.