Volledig scherm
Veertien van de zeventien leden van het Damesleesgezelschap. Boven tweede van rechts Elly van der Sanden, vierde van rechts Marjolijn Rijpkema.

Het Damesleesgezelschap op de Bevelanden bestaat 95 jaar

KAPELLE - En daar kom je als man al net zo lang écht niet tussen. Wat is er wél veranderd in al die jaren? "Het was vroeger best wel elitair", zegt voorzitter Marjolijn Rijpkema van het jubilerende Damesleesgezelschap.

"En dat is het nu nog wel een klein beetje. Maar dat komt meer omdat we ook buitenlandse boeken lezen. Engels, Duits en Frans. Dus je moet wel je talen beheersen. En natuurlijk is belangstelling voor literatuur onontbeerlijk. Dan kom je al snel uit bij wat hoger opgeleide vrouwen."

Ballotage
Dat mag dus duidelijk zijn: het gaat hier om een leesclub voor vrouwen. Maar dat vermoeden rijst natuurlijk al snel bij de naam Damesleesgezelschap. Als man kom je er dus niet tussen. Maar in het verleden kwam ook niet elke vrouw er zomaar bij. "Toen hadden we nog een ballotage", aldus Rijpkema. "Ik weet bijvoorbeeld dat er ooit een gescheiden vrouw bij zat en dat toen de nieuwe vrouw van haar ex bij de club wou. Dat is toen niet doorgegaan."

Leesportefeuille
Het Damesleesgezelschap is in 1921 ontstaan in Goes. En het principe van toen is nog precies hetzelfde. "Want het systeem werkt gewoon goed. Wat wel veranderd is, is het aantal leden. Dat was altijd 25 en dat draaien we nu terug naar zestien. Dan komen we beter uit met het doorgeven van de boeken. En natuurlijk de 'leesportefeuille' met tijdschriften. Die zijn er in de jaren veertig bijgekomen."

Tijdschriften
Bij de oprichting in 1921 betaalden de leden vijf gulden contributie. "Nu is dat zestig euro. Dat is om de abonnementen van de tijdschriften te bekostigen", legt Rijpkema uit. "En de leden kopen zelf elk jaar één boek, dat ieder lid dan drie weken in huis heeft."

In tegenstelling tot veel andere leesclubs worden de boeken van het Damesleesgezelschap niet besproken. "Het gaat bij ons echt om het lezen", vertelt bestuurslid Elly van der Sanden. "En er is ook niemand die je verplicht om de boeken uit te lezen. Er gaat ook wel eens een boek ongelezen door."

De Wereld Draait Door
Nog een noviteit zijn de voorlichtingsavonden in boekhandel de Koperen Tuin in Goes. Manda Heddema, inmiddels bekend als boekenrecensent bij De Wereld Draait Door, selecteert dan voor de leesdames een stevig aantal nieuwe boeken. Van der Sanden: "Daar geeft ze dan allemaal een korte uitleg over. Zo hebben wij een goed idee wat we kunnen kopen. We hebben inmiddels al drie van die avonden gehad."

Zeeuwse Boekenprijs
Op 10 november viert het leesgezelschap zijn 19e lustrum. Rijpkema: "Dat doen we na de jaarvergadering. Dan hebben we een lunch met daarna een gastspreker; Andreas Oosthoek." De schrijver is met zijn roman Vuurland één van de vijf genomineerden voor de Zeeuwse Boekenprijs.