Volledig scherm
Gert Jan van Riet voorzitter dorpsraad 's-Gravenpolder. © Melita Lanting

Harde woorden dorpsraad 's-Gravenpolder over procedure AZC

'S-GRAVENPOLDER - Cruciale inschattingsfouten, methode van list en bedrog, manipulatief gedrag. Gert-Jan van Riet, voorzitter van de dorpsraad 's-Gravenpolder, spaarde donderdagavond helemaal niemand in zijn evaluatie over de manier waarop de gemeente Borsele omgaat met de vestiging van een AZC in 's-Gravenpolder. Niet alleen het college, maar ook de gemeenteraad kreeg er flink van langs.

De dorpsraad verwijt het gemeentebestuur dat 's-Gravenpolder door deze kwestie diep verdeeld is geraakt. De dorpsraad voelt zich volledig buitengesloten in dit proces en neemt dat het college kwalijk. Toch komt de dorpsraad nog met een suggestie om het plan kans van slagen te geven.

"U organiseert een openbare bijeenkomst in ’s-Gravenpolder waar alle inwoners en ook die van ‘s-Heer Abtskerke uitgenodigd worden. Op die bijeenkomst gaat u aangeven dat u volledig gefaald heeft in uw streven naar de verwezenlijking van een opvangcentrum in ons dorp en dat de door u gehanteerde werkwijze achteraf onjuist bleek. Hiervoor gaat u in het openbaar excuses maken. Dan pas kan er eventueel vanaf het begin een gesprek gevoerd worden met de centrale vraag wat de bewoners willen en hoe zij dit zien. Hierbij doen wij een zeer dringend beroep op u een draagvlakonderzoek uit te voeren zoals dit ook in Kapelle, Zierikzee en op Tholen gebeurt", aldus Van Riet.

Uit een enquête van het actiecomité direct betrokken blijkt dat 60 procent van de inwoners van 's-Gravenpolder tegen de komst van het AZC is.