Volledig scherm
PREMIUM
Dagblad De Stem hield in 1967 een referendum onder de inwoners van Hansweert © Krantenbank Zeeland/De Stem

Hansweert, een wormvormig aanhangsel van Reimerswaal?

50 jaar herindeling,,Hansweert wordt de blindedarm van Reimerswaal.” De waarschuwende woorden van burgemeester H.J. van Suijlekom van Kapelle vonden in 1967 geen weerklank in het dorp. Een overweldigende meerderheid van 89 procent koos bij het onofficiële referendum voor Reimerswaal. Een historische vergissing, vindt Dirk de Jong.

Er zijn er vier jarig, hoera, hoera! Op 1 januari vieren Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal hun vijftigste verjaardag. Bij de grote herindeling in 1970 werden 24 gemeenten samengevoegd tot 4 gemeenten. Deze week blikken we terug op die roerige periode en kijken we vooruit. Vandaag aflevering 2.

  1. Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landweggetje fiets, ruik ik mijn vader’
    PREMIUM
    Weer Even Thuis

    Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landwegge­tje fiets, ruik ik mijn vader’

    In de Ooststraat in Kapelle staat een huis dat al vanaf de bouw, begin jaren 60, in bezit is van dezelfde familie. Nelleke Tessen-Van Liere (70) verhuisde in 1994 terug naar het huis waarin ze vroeger met haar ouders en haar zus heeft gewoond. In de tussentijd is er veel veranderd. ,,Kijk alleen al naar het dialect. Wij spraken vroeger allemaal Zeeuws met elkaar. Tegenwoordig wordt dat door jongeren nauwelijks nog gesproken.”