Volledig scherm
Bungalowpark De Oesterbaai. Foto Willem Mieras

Handhaving op villapark de Oesterbaai heeft effect

WEMELDINGE - Villapark de Oesterbaai in Wemeldinge is in 2018 weer 'gewoon' een vakantiepark. Dat verwacht de gemeente Kapelle. De aanpak om permanente bewoning op het recreatiepark terug te dringen, werpt zijn vruchten af.

In een evaluatie van de gemeente staat dat het aantal permanent bewoonde huizen op de Oesterbaai sinds de handhaving in 2014 sterk is verminderd. Waren in dat jaar nog 28 van de 142 huizen onwettig permanent bewoond, in september van dit jaar bleef de teller steken op 8.

Tijdens het handhavingstraject zijn ook andere illegale activiteiten ontdekt, zoals belasting- en uitkeringsfraude. Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn aangepakt in overleg met andere betrokken instanties, waaronder de Belastingdienst en politie.

Eind 2013 sprak de Kapelse gemeenteraad af dat Oesterbaai een recreatiepark moet blijven. Degenen die er toen met een gedoogbeschikking van de gemeente permanent woonden, mochten dat blijven doen. Anderen moesten en moeten verhuizen.

Mensen die toch illegaal op de Oesterbaai wonen, riskeren een dwangsom van 9000 euro. Tot nu toe heeft niemand dat bedrag moeten betalen. De meeste bewoners kiezen na het ontvangen van een waarschuwingsbrief eieren voor hun geld.

Voorlopig blijft het handhavingstraject voor Oesterbaai van kracht. Eind volgend jaar volgt een nieuwe evaluatie. De handhaving op de Oesterbaai heeft de gemeente tot nu toe 162.000 euro gekost.