Volledig scherm
In Yerseke (foto) en Rilland kampt de brandweer met een tekort aan vrijwilligers. © Joeri Wisse

Grote zorgen om tekort brandweerlieden in Yerseke en Rilland

KRUININGEN - Burgemeester José van Egmond maakt zich grote zorgen om het tekort aan vrijwillige brandweerlieden in de gemeente Reimerswaal. Met name in Rilland en Yerseke is de situatie zo nijpend dat er overdag niet voldoende bezetting is om uit te rukken.

,,Het meest ingewikkelde is om een chauffeur en een bevelvoerder overdag beschikbaar te hebben. Dat is niet een kwestie van zomaar wat vrijwilligers bij elkaar rammelen", zei Van Egmond dinsdagavond. ,,Opleiding tot bevelvoerder of chauffeur duurt twee jaar, daaraan is een vrijwilliger één avond per week kwijt."

Veel raadsleden uitten tijdens een debat over de brandweerzorg hun zorgen over het tekort aan vrijwilligers. Volgens Van Egmond vergt het fysiek en mentaal erg veel van de vrijwilligers om bij de heftigste calamiteiten op te treden. Daarnaast moeten ze naast hun werk wekelijks een avond oefenen en dag en nacht beschikbaar te zijn. 

De lol er vanaf

Andries Jumelet van de ChristenUnie ziet nog een andere oorzaak: de overgang van de gemeentelijke brandweer naar de Veiligheidsregio. ,,Vroeger, en dan heb ik het nog niet eens over heel lang terug, waren er voldoende vrijwilligers. Maar door alle regeltjes is voor veel brandweermensen de lol er vanaf gegaan." 

Naar aanleiding van de evaluatie van het project Maatwerk in Brandweerzorg stelt het college van B&W voor om de geplande bezuiniging van drie ton te schrappen. Veel fracties gaven aan daar alleen voor te voelen als geïnvesteerd wordt in vrijwilligers. Volgens Van Egmond is dat het geval en is daar één ton voor uitgetrokken. Waar die precies aan uit wordt gegeven, is nog niet duidelijk.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement