Inzameldag van gft-afval in Yerseke. In elke straat zijn wel één of twee grijze gft-bakken te vinden.
Volledig scherm
Inzameldag van gft-afval in Yerseke. In elke straat zijn wel één of twee grijze gft-bakken te vinden. © Joeri Wisse

Groene bakken voor restafval verdwijnen in Reimerswaal

KRUININGEN - Restafval hoort in de grijze container en groente-, fruit- en tuinafval in de groene bak. Klinkt logisch, maar in veel Reimerswaalse gezinnen is het precies andersom: daar moet de gft in de grijze en restafval in de groene bak.

Sommige grijze gft-containers zijn voor de duidelijkheid van een extra sticker voorzien.
Volledig scherm
Sommige grijze gft-containers zijn voor de duidelijkheid van een extra sticker voorzien. © Joeri Wisse

De oorzaak ligt in het verleden. Reimerswaal koos 25 jaar geleden voor de duobak: groene rolcontainers met twee compartimenten: één voor gft- en één voor restafval. Vijf jaar later werd van dit systeem afgestapt. Het tussenschot verdween uit duobak, voortaan de restcontainer. Voor de gft werden nieuwe, bruine bakken uitgedeeld. Dat sommige mensen nu een grijze gft-bak hebben, komt doordat bruine bakken volgens de gemeente al een tijd niet meer leverbaar zijn.

Binnenkort komt een eind aan het ratjetoe van containers. Alle bakken worden dit voorjaar vervangen door nieuwe  exemplaren met een chip, gekoppeld aan het huisadres. Daarmee wordt het mensen die een bak van (verhuisde) buren stelen, moeilijker gemaakt. En de kleur van de nieuwe bakken? Dat is nog even een verrassing, ook voor de gemeente. ,,De aanbesteding loopt nog, dus dat weten we nog niet”, laat een woordvoerder weten. ,,Maar de restbak wordt in elk geval niet groen.”

Reimerswaal hoopt dat de bakken in maart kunnen worden uitgeleverd. Vanaf 1 april stapt de gemeente namelijk over op een nieuw inzamelsysteem, waarbij het plastic afval weer bij het restafval mag. De gemeente vindt dat ook een logisch moment om nieuwe bakken uit te delen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Feyenoord-shirt en boek als extra prijs tekenwedstrijd
    PREMIUM
    VIDEO

    Feyenoord-shirt en boek als extra prijs tekenwed­strijd

    KATS - ,,Ik vond die Feyenoord-tekenwedstrijd gelijk een hartstikke leuk idee”, zegt Matty Verkamman over de actie van de Kapelse wethouder Jon Herselman. De sportjournalist/schrijver/uitgever besloot ook een duit in het prijzenzakje te doen. Hij stelde een speciale editie van het binnenkort te verschijnen boek over de Europa Cup 1-finale van Feyenoord beschikbaar. Compleet met retro-shirt en handtekening van een speler naar keuze.