Volledig scherm
© Thinkstock

Goese woonsubsidies niet allemaal even populair

GOES - Goes heeft allerlei financiële regelingen voor wonen en woningverbetering, maar de ene is populairder dan de andere.

De gemeente verstrekt voor vijf verschillende doeleinden subsidies en zogeheten laagrenteleningen. Het gaat om Wonen boven winkels, de starterslening, de duurzaamheidslening, de blijverslening en de stimuleringslening Duurzame Particuliere Woningverbetering. Dit jaar is daar echter mondjesmaat een beroep op gedaan, blijkt uit een overzicht dat burgemeester en wethouders aan de raad hebben verstrekt.

Starterslening

De starterslening, bedoeld om starters op de woningmarkt een kans te bieden een huis te kopen, is veruit het populairst. Twaalf leningen zijn daadwerkelijk afgesloten, tien zijn er toegewezen en vier zijn er in behandeling. De blijverslening daarentegen is het minst in trek. Niemand heeft dit jaar een beroep gedaan op dat potje om een woning levensloopbestendig te maken. De duurzaamheidslening, voor energiebesparende maatregelen, blijft ook zo goed als onaangeroerd. Slechts een keer is dit jaar een lening verstrekt, er is nog ruim 280.000 euro beschikbaar. Wel zijn twee leningen gereserveerd.

Boven winkels

Ook voor wonen boven winkels is dit jaar niet veel animo. Twee subsidies zijn verleend, vijf aanvragen zijn nog in behandeling. Er is nog ruim 117.000 euro in kas. Volgens wethouder Derk Alssema valt het de gemeente ook op dat niet alle regelingen even gretig aftrek vinden. Daar zijn verschillende oorzaken voor, zegt hij. ,,De blijverslening bestaat nog maar net en is nog te onbekend. En duurzaamheid is inmiddels zo vanzelfsprekend, mensen investeren daar zelf al in."