Volledig scherm
© DG

Goese Polder gaat gebukt onder hondenpoep

GOES - De wijk Goese Polder gaat gebukt onder hondenpoep. Dat constateert bewoner Danny Böseler. Geïllustreerd met foto's laat hij op Twitter een grasveld zien dat bezaaid ligt met uitwerpselen. "Asociaal, de hele wijk ligt er zo bij, zelfs de speeltuin", aldus Böseler, tevens steunfractielid van de Partij voor Goes.

Volgens hem is de vervuiling een gevolg van de afschaffing van de hondenpoepzakjes. Goes voerde die bezuinigingsmaatregel ruim een jaar geleden door en dat levert de gemeente een besparing van 50.000 euro op. "Voordat de zakjes werden afgeschaft lag er ook wel wat, maar nu is het vertienvoudigd."

Hij denkt dat er sprake is van gemakzucht. "Ik begrijp het niet. Bij de Action kost een rol van honderd zakjes 30 cent." Böseler heeft wel eens een vrouw aangesproken die de uitwerpselen van haar viervoeter in een speeltuin liet liggen. "Maar ze liep snel weg. Die mensen zijn zich wel degelijk bewust van hun gedrag, want ze kijken eerst of er iemand in de buurt is."

Zorgen
Het dorpenplatform sprak destijds al haar zorgen uit over het besluit om de hondenpoepzakjes af te schaffen en zei te vrezen voor een 'vieze boel'. Gelet op de foto's van Böseler lijkt dat bewaarheid geworden. Eerder klaagden ook bewoners van de wijken Goes-oost en -zuid al over toegenomen overlast door hondenpoep.

"Het is inderdaad overal in Goes een probleem", zegt Böseler. Hij wil dan ook op persoonlijke titel een brief sturen aan burgemeester René Verhulst. ,,Je kunt als gemeente van alles afschaffen of invoeren, maar als je vervolgens niet controleert wordt het een puinhoop."

Bekeuringen
Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt wel degelijk gecontroleerd of mensen hondenpoep opruimen. ,,Maar je moet iemand op heterdaad betrappen. Eerst werd er gewaarschuwd, maar nu worden bekeuringen uitgedeeld."

De boete bedraagt 140 euro, en 90 voor het niet in bezit hebben van een plastic zakje of het niet aangelijnd hebben van de hond binnen de bebouwde kom. Overigens valt het qua klachten over hondenpoep mee, aldus de woordvoerster. Bij het meldpunt van de afdeling openbare ruimte komen er slechts een paar per maand binnen.

'Spoelt wel weg'
"Maar op straat horen de medewerkers nog wel eens wat." Over heel vorig jaar ging het om 43 meldingen, maar daar zaten er ook veel bij over meeuwenpoep. Volgens de gemeente wordt in deze periode van het jaar standaard minder goed opgeruimd door mensen met een hond. "Het is donker en het regent veel, dus ze denken het spoelt wel weg", aldus de woordvoerster.

Overigens heeft Goes na meer dan twintig jaar de hondenbelasting dit jaar weer heringevoerd. Dat moet de jaarlijks 120.000 euro opbrengen. Wat Böseler betreft worden van dat geld de gratis hondenpoepzakjes heringevoerd. "En dan hou je nog 70.000 euro over."