Volledig scherm
Archief: IJsbufferwoning, toen nog in aanbouw

Goese ijswoningen werken nog steeds niet naar behoren

GOES - RWS hoopt dat de problemen met de ijsbufferwoningen in Goes-West binnenkort definitief zijn opgelost. De woningcorporatie heeft per direct de samenwerking met installatieservicebedrijf Stewitech opgezegd en draagt de herstelwerkzaamheden over aan Comfort Partners.

De ijsbufferwoningen zijn onderdeel van het IJs van Columbus, een project van RWS. De huizen staan aan de Witte de Withstraat en de Abel Tasmanstraat in Goes-West en zijn sinds december 2015 bewoond. 

Stewitech verzorgde de installatie van de ijswoningen, die op een bijzondere manier verwarmd worden. Onder iedere woning zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Met zonneluchtcollectoren verwarmen het bevroren water weer in de zomer.

In oktober vorig jaar bleek het systeem niet naar behoren te werken. De temperatuur in de huizen was soms te hoog en de koeling werkte in de zomer niet overal. RWS compenseerde de energierekeningen van de huurders, die door de problemen te hoog uitvielen.

Nu blijkt dat ook de herstelwerkzaamheden eind vorig jaar niet goed zijn uitgevoerd. Om nog meer overlast voor de huurders te voorkomen, heeft RWS ervoor gekozen om met een andere installateur in zee te gaan. Comfort Partners moet ervoor gaan zorgen dat het systeem snel optimaal werkt.