Volledig scherm
Historisch Museum De Bevelanden in Goes. © PZC

Goese coalitie steunt bezuiniging op museum

GOES - Het definitieve besluit valt donderdag pas, maar afgaande op de algemene beschouwingen van de Goese fracties op de meerjarenbegroting valt het doek voor Historisch Museum de Bevelanden. Coalitiepartijen CDA, VVD en SGP-CU schrijven daarin akkoord te zullen gaan met de voorgestelde bezuinigingen en dus ook met die op het museum. Nu is het overigens niet zo dat het museum van college en collegepartijen móet sluiten, maar het museumbestuur heeft zelf aangekondigd dat dat onontkoombaar is.

Het museum krijgt, als het aan college en coalitie ligt, de komende drie jaar 75.000 euro minder en dan is het niet langer haalbaar om het museum open te houden, verkondigde voorzitter Toine Wevers van het stichtingsbestuur al eerder. De oppositiepartijen zijn juist allemaal tegen de voorgenomen korting.

Tussenvariant

D66 stelt een 'tussenvariant' voor: uit een bezuiniging op citymarketing kan het museum worden gecompenseerd. De SP wil zelfs extra geld uittrekken voor het museum, jaarlijks 10.000 euro en eenmalig datzelfde bedrag voor modernisering van het educatieprogramma. Volgens GroenLinks ligt er een 'historische kans' om van de Singelstraat 'met de twee voor Goes zo historische kerken', het binnenkort herontwikkelde Slot Oostende, het museum en ondersteuning van het archief (dat overigens vanaf 2019 ook een bezuiniging van 155.000 euro per jaar voor de kiezen krijgt) een 'historisch plein' te maken.

'Bezuinigingen onverantwoord'

De Partij voor Goes (PvG) kondigt op voorhand al aan niet te zullen instemmen met de meerjarenbegroting. De voorgenomen bezuiniging op het museum noemt de fractie 'onverantwoord'. "Het aan de publieksenquête bestede geld had beter gebruikt kunnen worden om cultuurbeleid te in stand te houden", schrijft de PvG. De 25.000 euro voor de 'slapende' rekenkamer kan wat de partij betreft naar het museum.

Het debat over de begroting 2017-2020 begint donderdag om 15.00 uur in het stadskantoor.