Volledig scherm
AZC in Goes © Marcelle Davidse

Goes verwerpt verzoek COA: asielzoekerscentrum gaat dicht

GOES - Goes heeft een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om het asielzoekerscentrum aan de Albert Plesmanweg toch weer langer open te houden naast zich neergelegd. Dat betekent dat de deuren later deze maand definitief sluiten.

Drie weken geleden waren dat ook nog de woorden van het COA. Een woordvoerder liet weten dat geen verlenging zou worden aangevraagd. De plotselinge verhoogde instroom van asielzoekers heeft daar verandering in gebracht. Toch ziet de gemeente er niets in om de voorziening nog langer open te houden. ,,Het is een tijdelijke situatie die nu lang genoeg heeft geduurd’’, zegt burgemeester Margo Mulder.

Het asielzoekerscentrum opende in 2011 de deuren. Destijds werd gezegd dat de semipermanente huizen maximaal vijf jaar mochten blijven staan. Dat werd een paar keer verlengd. In november vorig jaar heropende het asielzoekerscentrum zelfs de deuren, nadat het eerder dat jaar was dichtgegaan. ,,Toen hebben we gezegd dat het voor maximaal een jaar zou zijn en daar houden we ons aan’’, aldus de burgemeester.

Het centrum blijft nog open tot 19 november. De woningen die er staan, zijn inmiddels behoorlijk verouderd. Volgens Mulder wordt op provinciaal niveau wel overleg gevoerd over hoe om te gaan met de toegenomen instroom van asielzoekers.

  1. Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landweggetje fiets, ruik ik mijn vader’
    PREMIUM
    Weer Even Thuis

    Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landwegge­tje fiets, ruik ik mijn vader’

    In de Ooststraat in Kapelle staat een huis dat al vanaf de bouw, begin jaren 60, in bezit is van dezelfde familie. Nelleke Tessen-Van Liere (70) verhuisde in 1994 terug naar het huis waarin ze vroeger met haar ouders en haar zus heeft gewoond. In de tussentijd is er veel veranderd. ,,Kijk alleen al naar het dialect. Wij spraken vroeger allemaal Zeeuws met elkaar. Tegenwoordig wordt dat door jongeren nauwelijks nog gesproken.”