Goes ondervangt digitale parkeerpaniek

Luc Oggel

GOES Goes digitaliseert dit jaar een aantal parkeerdiensten, maar komt ouderen die minder vaardig zijn met computers tegemoet.

Ouderenbonden en enkele politieke partijen spraken afgelopen weken hun zorgen uit over het voornemen om het aanvragen en verlengen van parkeervergunningen en bezoekersregelingen te digitaliseren. Zij voorzagen vooral problemen voor ouderen die niet over een computer beschikken of moeite hebben daar mee om te gaan. Maar die groep inwoners komt niet in de kou te staan, laat de gemeente weten. Het blijft mogelijk om 'ouderwets' naar de balie te komen en met betrekking tot de bezoekersregeling komt er een telefooncentrale. 

De invoering van de digitale diensten gebeurt stap voor stap, te beginnen met het digitaal verlengen van de parkeervergunning. Houders hoeven daarvoor dus niet meer naar het stadskantoor te komen en er worden ook geen kosten meer voor in rekening gebracht. Datzelfde geldt voor het aanvragen van een (nieuwe) vergunning, de volgende fase. Zowel het verlengen als het aanvragen gebeurt met behulp van de DigiD, betaling door middel van internetbankieren. 

Als laatste worden de aloude parkeerkraskaarten vervangen door een digitaal parkeersaldo. In plaats van de kaart moet het kenteken van het bezoek worden ingevoerd via smartphone of computer, in feite hetzelfde principe als mobiel parkeren. Voordeel is dat bezoekers in een vergunninghoudersgebied per minuut gaan betalen in plaats van per dagdeel. Belangrijkste reden om de kaarten op termijn af te schaffen, is dat de een groot deel van de exemplaren achterhaalde informatie bevat over parkeerzones. Het gaat dan vooral om kaarten van vóór 2012. Daarnaast zijn ze fraudegevoelig; volgens de gemeente is het de afgelopen jaren voorgekomen dat kraskaarten werden doorverkocht en gebruikt door mensen die er eigenlijk geen recht op hebben. Dat gaat ten koste van beschikbare parkeerplaatsen voor bezoekers in het vergunninghoudersgebied. Overigens moet de digitale bezoekersregeling nog concreet vorm krijgen. De dagdeelkraskaarten blijven daarom dit jaar geldig. Voor mensen die geen smartphone of computer hebben of het lastig vinden daarmee om te gaan, komt er zeer waarschijnlijk een telefooncentrale waar zij naartoe kunnen bellen om het kenteken van hun bezoek in te spreken. 

Op 17 januari van 13-17 uur en op 19 januari van 13-19.00 uur zijn er  inloopspreekuren in het Stadskantoor waarbij inwoners worden geholpen om de parkeervergunning te verlengen.