Volledig scherm
Het plan om dorpshuis De Griffioen af te stoten leidde een paar jaar geleden tot verhitte discussies in Wolphaartsdijk. © Johan Van Der Heijden

Goes maakt plan om burgerparticipatie te verbeteren

GOES - Burgers moeten beter worden betrokken bij het beleid van de gemeente. Aan de hand van vier testcases wil de gemeente de komende maanden uitvinden hoe dat het best kan.

In het recente verleden is de gemeente een aantal keren bekritiseerd over de manier waarop ze met burgerparticipatie omgaat. Zowel in het geval van de nieuwe school in Kloetinge als het plan om het dorpshuis in Wolphaartsdijk af te stoten vonden respectievelijk omwonenden en inwoners dat ze nauwelijks waren betrokken bij de plannen.

,,We hadden ook niet echt een visie op burgerparticipatie’’, zegt wethouder André van der Reest. ,,Daarom gaan we nu kaders en spelregels vaststellen voor de toekomst.’’ De komende maanden wordt geoefend met vier totaal verschillende onderwerpen.  Zo wil de gemeente samen met de burgers de toegankelijkheid van gebouwen bekijken en mogen Goesenaren hun zegje doen over de nieuwjaarsreceptie. ,,Willen we daarmee door?’’, vraagt Van der Reest zich af. ,,Of gaan we het misschien anders doen?’’

Steenbreek

Ook gaan burgers betrokken worden bij het klimaatbeleid en de operatie steenbreek (het vergroenen van tuinen en andere verharding). De vier pilots moeten informatie opleveren waarmee uiteindelijk regels voor toekomstige burgerparticipatie worden opgesteld. Het is de bedoeling dat er medio 2019 een plan ligt.

Collegeleden, ambtenaren en raadsleden gaan deze week ook de straat op om aan inwoners te vragen hoe zij het liefst betrokken worden bij het maken van plannen door de gemeente.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement