Hittebeeld van Goes, gemeten op 26 juli 2018. De grote rode vlek linksonder is bedrijventerrein De Poel. De groene stippen zijn 'kwetsbare objecten', zoals ziekenhuizen, zorgcentra en scholen.
Volledig scherm
Hittebeeld van Goes, gemeten op 26 juli 2018. De grote rode vlek linksonder is bedrijventerrein De Poel. De groene stippen zijn 'kwetsbare objecten', zoals ziekenhuizen, zorgcentra en scholen. © Movares

Goes komt in actie tegen hittestress

GOES - De wijk Goes-oost, bedrijventerrein De Poel en het centrum van Goes hebben op warme dagen het meest last van hitte. Dat blijkt uit een stresstest naar hitteproblematiek. Wethouder Loes Meeuwisse wil in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden over oplossingen.

Onderzoeksbureau Movares heeft met satellietgegevens van twee warme dagen (26 juli en 14 oktober) een analyse gemaakt van de hitte in de gemeente Goes. Gebieden met weinig groen en veel steen scoren slecht. De onderzoekers tekenen aan dat in het centrum de gevoelstemperatuur lager ligt. De smalle straatjes geven ook schaduw. Groene wijken met veel bomen, zoals de Noordhoek en Goese Polder doen het juist heel goed.

Quote

Je ziet de afgelopen jaren meer bomen verdwijnen en dat staat haaks op ons beleid

wethouder Loes Meeuwisse, Gemeente Goes

Juist in twee relatief hete gebieden (Goes-Oost en de omgeving van de Fruitlaan) zijn veel scholen en zorgcentra zijn te vinden. Dat is zorgelijk, stelt Movares. ,,Hitte heeft belangrijke negatieve effecten op de gezondheid van kwetsbare groepen als ouderen, pasgeborenen en zieken.” Mensen slapen slechter en zijn minder productief op hun werk. Opvallend  is ook dat de omgeving van het Adrz en Emergis slecht scoort, terwijl hier wel veel bomen staan. ,,Hier zijn het deels ook de daken die opwarmen, maar ook de omliggende parkeerterreinen", verklaart Movares de score. 

Meeuwisse hoopt met resultaten van de stresstest het bewustzijn van hitteproblematiek onder burgers te vergroten. Na een startbijeenkomst volgt een enquête en vervolgens een dialoog op wijkniveau. Na gesprekken met inwoners over de herinrichting van straten, moet groen het in het verleden vaak afleggen tegen parkeervakken. ,,Je ziet de afgelopen jaren meer bomen verdwijnen en dat staat haaks op ons beleid.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement