Volledig scherm
Hittebeeld van Goes, gemeten op 26 juli 2018. De grote rode vlek linksonder is bedrijventerrein De Poel. De groene stippen zijn 'kwetsbare objecten', zoals ziekenhuizen, zorgcentra en scholen. © Movares

Goes komt in actie tegen hittestress

GOES - De wijk Goes-oost, bedrijventerrein De Poel en het centrum van Goes hebben op warme dagen het meest last van hitte. Dat blijkt uit een stresstest naar hitteproblematiek. Wethouder Loes Meeuwisse wil in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden over oplossingen.

Onderzoeksbureau Movares heeft met satellietgegevens van twee warme dagen (26 juli en 14 oktober) een analyse gemaakt van de hitte in de gemeente Goes. Gebieden met weinig groen en veel steen scoren slecht. De onderzoekers tekenen aan dat in het centrum de gevoelstemperatuur lager ligt. De smalle straatjes geven ook schaduw. Groene wijken met veel bomen, zoals de Noordhoek en Goese Polder doen het juist heel goed.

Quote

Je ziet de afgelopen jaren meer bomen verdwijnen en dat staat haaks op ons beleid

wethouder Loes Meeuwisse, Gemeente Goes

Juist in twee relatief hete gebieden (Goes-Oost en de omgeving van de Fruitlaan) zijn veel scholen en zorgcentra zijn te vinden. Dat is zorgelijk, stelt Movares. ,,Hitte heeft belangrijke negatieve effecten op de gezondheid van kwetsbare groepen als ouderen, pasgeborenen en zieken.” Mensen slapen slechter en zijn minder productief op hun werk. Opvallend  is ook dat de omgeving van het Adrz en Emergis slecht scoort, terwijl hier wel veel bomen staan. ,,Hier zijn het deels ook de daken die opwarmen, maar ook de omliggende parkeerterreinen", verklaart Movares de score. 

Meeuwisse hoopt met resultaten van de stresstest het bewustzijn van hitteproblematiek onder burgers te vergroten. Na een startbijeenkomst volgt een enquête en vervolgens een dialoog op wijkniveau. Na gesprekken met inwoners over de herinrichting van straten, moet groen het in het verleden vaak afleggen tegen parkeervakken. ,,Je ziet de afgelopen jaren meer bomen verdwijnen en dat staat haaks op ons beleid.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.
 2. Een feestje met een zwart randje in Kwadendamme: ‘Het voelt een beetje alsof alles voor niets is geweest’
  PREMIUM
  VIDEO

  Een feestje met een zwart randje in Kwadendam­me: ‘Het voelt een beetje alsof alles voor niets is geweest’

  KWADENDAMME - Naar dat ene moment kijken ze maanden uit. Het publiek in rijen langs de kant. Laten zien waar je vanaf elluf-elluf aan hebt gewerkt. Maar De Pikpot moest het zaterdag voor het eerst in de geschiedenis zonder carnavalsoptocht stellen. En geeft gemengde gevoelens. ,,Achteraf had het makkelijk gekund”, zegt Gert van de Plasse van bouwclub De Puut’n. ,,Zo hard waait het niet.”