Volledig scherm
© Thinkstock

Goes heeft ruim een miljoen tekort op jeugdzorg

GOES - De forse korting van het Rijk op de budgetten voor jeugdzorg heeft Goes in de eerste helft van dit jaar een tekort van een miljoen euro bezorgd. Dat blijkt uit de bestuursrapportage 2016. In dat document geeft het college een tussenstand met betrekking tot afgesproken beleid.

In totaal staat onder de streep van de rapportage een dieprood cijfer van bijna 2,5 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door het tekort op de jeugdzorg van ruim een miljoen euro. Dat is ontstaan doordat daar in de eerste helft van dit jaar vaker een beroep op is gedaan; zowel bij instellingen als GGZ en Juvent/Intervence als kleinere aanbieders en zorgboerderijen. "Dat moeten we dus links- of rechtsom zien op te lossen", zegt burgemeester René Verhulst. Volgens hem 'wreekt de rijkskorting van 20 procent zich nu'. Daar komt bij dat er dit jaar geen solidariteitsprincipe is onder gemeenten die in hetzelfde schuitje zitten. Vorig jaar losten gemeenten met overschotten op het budget de tekorten van anderen op.

Overigens gaat het in Goes niet om veel jongeren die zorg nodig hebben. "Dan heb je het over 1o tot 20 mensen. Maar sommige trajecten kosten meer dan een ton."