Goes heeft nu een voedselbank met een terrasgevoel

Willem Adriaansens

Er is bijna niks waaruit blijkt dat het de eerste keer is. Maar dat is het wel: de eerste keer. De eerste keer dat op de nieuwe locatie van Voedselbank de Bevelanden in Goes voedselpakketten worden uitgedeeld. 

,,Het is mooi geworden", zegt mevrouw Kuipers als ze met haar spullen naar buiten loopt. ,,Ik ben echt heel tevreden. Nu eens kijken hoe we het meekrijgen op de fiets." Zoon Sambrino biedt uitkomst. ,,Hij heeft een lichte beperking en fietst daarom op een driewieler. Dankzij hem kan ik het meenemen want hij heeft een groot rek achterop. Zeker nu is dat wel handig, want zo vlak na de feestdagen krijg je meestal meer." 

Dat mevrouw Kuipers niks teveel gezegd heeft blijkt als ze met zoon Sambrino tevreden door de kou terug naar Goes-Noord fietst. De fiets van een andere klant bezwijkt onder het gewicht van het voedselpakket en valt om. Nog weer een ander vindt maar net een plekje op haar scootmobiel.,,Ik moet naar Hoedekenskerke", zegt zij en zoeft van het voormalige Citax-terrein af richting huis. 

De nieuwe locatie van de voedselbank aan de Middelburgsestraat de klanten tevreden. Maar ook de vrijwilligers genieten van de nieuwe entourage. ,,Ik wordt hier wel heel blij van", zegt bestuursvoorzitter Paul Colijn. ,,Op de oude locatie moesten de klanten buiten in de rij staan wachten. Hier hebben we binnen zelfs genoeg ruimte om een soort terrasgevoel te creëren met een grote partytent en de klanten daar een kopje koffie aan te bieden."

Colijn toont met trots de nieuwe ruimte van 'zijn'  voedselbank. ,,Het was een grote lege hal toen we het kregen. Alle spanten zijn met de hand stofvrij en schoon gemaakt. Want je werkt wel met voedsel. Dat was nog een hele klus." In het kantoorgedeelte kreeg alles een verfje. Ook werden er twee kantoortjes gemaakt naast de receptie. ,,Voor de intake-gesprekken."  

Achter de uitdeeltafel staan enkele zeecontainers waarin etenswaren staan opgeslagen. Bij de tafel verloopt alles soepeltjes. ,,Het loopt als een trein", aldus één van de vrijwilligers. ,,Het gaat drie keer zo snel als in het oude pand."

De meeste klanten zijn door de sterk verbeterde efficiency al snel vertrokken. Een enkeling geniet nog na met een 'bakkie'. Is er dan écht helemaal niks te merken van het feit dat hier voor de eerste keer voedselpaketten werden uitgedeeld? Nou, vooruit dan. Eén dingetje. Door de invallende duisternis moet er nog snel verlichting aangebracht worden op het 'terras'. Maar met de aangerukte kerstversiering wordt het nog leuker bij de voedselbank.