Anita Maas in het Lunchcafé in Goes, hier met Rob Spelier, van wie ze de horecagelegenheid onlangs overnam.
Volledig scherm
Anita Maas in het Lunchcafé in Goes, hier met Rob Spelier, van wie ze de horecagelegenheid onlangs overnam. © Johan Van Der Heijden

Geplaagd Lunchcafé hoeft even geen huur te betalen aan de gemeente Goes

GOES - Lunchcafé Stadhuis aan de Grote Markt in Goes hoeft geen huur aan de gemeente te betalen zolang de zaak verplicht gesloten moet zijn. Eigenaresse Anita Maas luidde onlangs de noodklok over het voortbestaan van de horecagelegenheid.

Het Lunchcafé komt door bureaucratische regelgeving namelijk niet in aanmerking voor overheidssteun. Horecazaken die in de eerste drie maanden van dit jaar van eigenaar zijn gewisseld en daarbij een nieuw loonheffingnummer kregen, krijgen nul op het rekest als ze om een tegemoetkoming in de loonkosten vragen. ,,Maar zonder inkomsten of steun is het niet vol te houden om voor de twintig personeelsleden het loon door te betalen’’, zei Maas daar onlangs over. Zij en mede-eigenaresse Yamina Abdoun zijn ook de uitbaters van Slot Oostende. Met die zaak krijgen ze wel overheidssteun.

Unieke situatie

De ruimte van het Lunchcafé - onder het voormalige Stadhuis - wordt gehuurd van de gemeente. Die heeft nu besloten geen huur te vragen voor de periode dat de zaak gesloten moet blijven. Op die manier willen B en W steun bieden. ,,De situatie is dermate uniek dat we deze maatregel gerechtvaardigd vinden’’, laat een woordvoerster weten.

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag nog wat andere besluiten genomen met betrekking tot corona en de binnenstad. Zo worden de openbare toiletten vaker schoongemaakt en komen op een paar plekken in het winkel- en horecagebied desinfectiepunten te staan. Goes Marketing gaat ondernemers helpen met workshops sociale media, zodat ze online aan de weg kunnen timmeren. Verder krijgen de werknemers van de gemeente dit jaar eerder hun tegoedbon die ze alleen in Goes mogen besteden. Normaal krijgen ze die met kerst, maar door hem nu eerder te verstrekken willen B en W de aankopen in de binnenstad een impuls geven.