Volledig scherm
Plan voor een schiereiland in het Veerse Meer.

Gemeenteraad Noord-Beveland stemt plan vakantie-eiland in Veerse Meer weg

WISSENKERKE - Een verrassend, maar unaniem besluit van de Noord-Bevelandse gemeenteraad. Alle dertien raadsleden stemden donderdagavond tegen de komst van een schiereiland in het Veerse Meer. Twee weken geleden wilden coalitiepartijen SGP, CDA en VVD de overeenkomst nog tekenen.

Op een volle publieke tribune worden vele ogen als schoteltjes zo groot als de VVD-fractie als eerste bekendmaakt tegen het sluiten van de anterieure overeenkomst te stemmen. Direct na dat bericht verlaat een teleurgestelde Marco Doeleman van de Zeeuwse Lagune de raadszaal. Hij hoort niet meer hoe ook coalitiepartijen SGP en CDA bekendmaken het voorstel niet langer te steunen.

Maatschappelijke onrust

"We hebben aan het begin van de week na urenlang overleg gezamenlijk besloten om tegen het voorstel te stemmen", zegt Joop de Nooijer. Voornaamste reden om van 'ja' naar 'nee' te switchen is volgens de fractievoorzitter van het CDA het ontbreken van steun vanuit de provincie. "Tel dat bij de maatschappelijke onrust op en je kunt haast niet anders dan nee zeggen. Er is geen draagvlak voor het plan." De Nooijer was twee weken geleden op vakantie en door zijn afwezigheid ontstond een gelijkspel met zes voor- en zes tegenstemmen. Om die reden moest de raad donderdagavond nog eens haar stem uitbrengen. Dat resulteerde in een heel andere uitkomst dan twee weken geleden.

Wakker gelegen

Voor fractievoorzitter Dirk Hage van de VVD is het misschien wel de moeilijkste beslissing geweest in zijn hele politieke carrière. "Ik heb er wakker van gelegen", zegt hij. Het liefst had Hage ondernemer Marco Doeleman groen licht gegeven. "Ik houd me graag aan gemaakte afspraken. Dat deed ik in de discussie rondom de zondagsopenstelling en dat had ik in het geval van de Zeeuwse Lagune ook graag gedaan." Zijn fractie had als enige partij voor kunnen stemmen, maar dat had niet geleid tot een akkoord en bovendien vindt Hage dat niet netjes tegenover zijn coalitiecollega's. "We hebben samen besloten nee te zeggen, al komt het wel vanuit mijn tenen."

Verantwoordelijk wethouder Piet de Putter is enigszins verrast door het besluit van de raad, maar teleurstellend wil hij het niet noemen. "Ik sta daar anders in dan Marco Doeleman; ik werk in opdracht van de raad. Als die beslist dat ze geen anterieure overeenkomst wil sluiten, dan is dat zo." Hoe de toekomst er nu precies uit gaat zien voor Doeleman en zijn Zeeuwse Lagune, kon De Putter donderdagavond niet zeggen. Doeleman zelf was niet bereikbaar voor een reactie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement