Volledig scherm
Glas-in-lood in allerlei soorten en maten. Tot 21 februari is de expositie van Plony de Vette te bewonderen in het gemeentehuis van Kapelle. © Marcelle Davidse

Gemeentehuis Kapelle is gevuld met glas-in-lood

KAPELLE - Het is weer eens wat anders voor de bezoekers van het Kapelse gemeentehuis. In plaats  van de gebruikelijke schilderijen en foto's worden er nu glas-in-lood-werken geëxposeerd.

Volledig scherm
Een deel van de expositie van Plony de Vette in het Kapelse gemeentehuis. © Willem Adriaansens

In de hal van het gemeentehuis toont Plony de Vette tot 21 februari haar werk. De kunstenares uit Kapelle maakt glas-in-lood. Dat doet ze volgens verschillende technieken: glas-in-lood, Tiffany, randlood of een combinatie van die drie. De expositie, die wordt getoond in vier glazen vitrinekasten, is tijdens de openingsuren van het gemeentehuis te bekijken.

Sieraden

In die vitrines valt vooral veel raamdecoratie te bewonderen. Complete glas-in-lood-ramen, maar ook hangers die voor het raam kunnen worden gehangen. Daarnaast maakt De Vette ook sieraden. Een aantal oorbellen en hangers liggen eveneens in de hal.

Aanvankelijk maakte De Vette alleen glas-in-lood-ramen. Die hobby begon een aantal jaren geleden met ramen voor haar eigen huis. Ongeveer drie jaar geleden heeft De Vette haar baan opgezegd om zich helemaal te kunnen richten op glas-in-lood. Sinds vorig jaar maakt zij daarbij meer (kleinere) Tiffany-artikelen.

  1. Romy (22) vocht zich terug van een eetstoornis: ‘Mijn moeder had mijn kleren voor in de kist al klaargelegd’
    PREMIUM
    VIDEO | PORTRET

    Romy (22) vocht zich terug van een eetstoor­nis: ‘Mijn moeder had mijn kleren voor in de kist al klaarge­legd’

    VLISSINGEN - Ruim een jaar maakte Romy Thuy (22) uit Goes wekelijks video’s over haar eetstoornis. Het leverde haar een nominatie op voor de Vrouw in de Media Award 2019. ,,Ik heb iets kunnen betekenen voor anderen die niet meer wisten hoe ze verder moesten. Die doodsbang waren. Die zagen dat hun lichaam al aan het afsterven was; net als het mijne, op het dieptepunt van mijn ziekte. Van vrijwel allemaal weet ik dat ze zich hebben laten opnemen en met zichzelf aan de slag zijn gegaan. Dat ik die award niet gewonnen heb, maakt me niet uit. Ik heb mijn doel bereikt.”