Volledig scherm
Aan de Willem Zelleweg in Goes komen schermen van een meter hoog. © Archieffoto Mechteld Jansen

Geluidsschermen in Goes staan er vóór de zomer

GOES - Komende zomer hebben omwonenden van het spoor in Goes als het goed is een stuk minder last van voorbijrijdende (goederen)treinen. Spoorbeheerder ProRail zegt dat de langverwachte geluidsschermen er nog vóór de zomer staan. Mits tegenslagen uitblijven.

De voorbereidingen voor de komst van de schermen zijn enkele maanden geleden al begonnen. Zo zijn bomen en struiken gekapt en gesnoeid en werden kabels en leidingen verplaatst. Begin dit jaar konden de eerste palen in de grond worden geboord. Binnenkort worden daadwerkelijk de eerste schermen geplaatst. In Goes komt er in totaal een kleine twee kilometer aan scherm, in hoogte variërend van een halve meter tot twee meter.

Op de meeste plaatsen wordt het scherm een meter hoog. Dat is bijvoorbeeld het geval langs de Parallelweg, de Willem Zelleweg, de Patijnweg en de Van de Spiegelstraat. Enkel ter hoogte van het Japanse restaurant (het voormalige Ockenburg) en de naastgelegen woningen wordt de geluidswering anderhalve meter hoog. De schermen van twee meter komen alleen aan de Oostmolenweg, vlakbij de spoorwegovergang. Dat komt omdat daar een aantal woningen heel dicht bij het spoor staan. 

Om ze een wat fraaier uiterlijk te geven, worden overal hagen voor de schermen geplant. Daarmee hopen de gemeente en ProRail ook te voorkomen dat er graffiti op wordt gespoten. Mochten er desondanks kwetsende of discriminerende teksten verschijnen, dan zal de spoorbeheerder ze verwijderen.

Er komen overigens niet alleen schermen in de stad Goes. Ook bij 's-Heer Arendskerke worden ze de komende maanden neergezet. Later in het jaar komen ook nog exemplaren in Rilland, Krabbendijke en Kapelle. De schermen bij de Van Hertumweg in Goes laten langer op zich wachten. Die plaatst ProRail pas als de spooronderdoorgang gereed is. 

Overigens zijn lang niet alle omwonenden ervan overtuigd dat met de schermen de geluids- en trillingsoverlast tot het verleden zal behoren. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement