Op de toren van Oudelande wappert morgen geen Nederlandse vlag.
Volledig scherm
Op de toren van Oudelande wappert morgen geen Nederlandse vlag.

Geen vlag op zeven ‘onveilige’ Borselse kerktorens

UPDATEBORSELE - Op zeven kerktorens in de gemeente Borsele wappert morgen niet de nationale driekleur. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat het te gevaarlijk is voor haar medewerkers om de torens te beklimmen en de vlag uit te hangen.

Het gaat om de torens van ’s-Heer Abtskerke, Ovezande, Borssele, Oudelande, ’s-Gravenpolder, Baarland en Kwadendamme. De torens zijn in eigendom van de gemeente. Medewerkers van de buitendienst zorgen er normaal gesproken voor dat de vlag wordt uitgestoken. Om tijdens Koningsdag, Nationale Dodenherdenking of Bevrijdingsdag toch te kunnen vlaggen, plaatst de gemeente vlaggenmasten naast of voor de dorpskerken.

Volgens woordvoerder Gilbert Lelyveld van Cingelshouck neemt de gemeente maatregelen om ervoor te zorgen dat in de toekomst weer wel vanaf de torens kan worden gevlagd. ,,Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van treden van oude houten trappen, die te ver zijn uitgesleten. Of aan het plaatsen van een extra leuning.”  In sommige torens, waar er bijvoorbeeld een gat in de vloer zit, moet valbeveiliging worden aangebracht.

Het rapport met de tekortkomingen verscheen anderhalf week geleden. De gemeente heeft niet overwogen om nog één jaartje door te vlaggen op de onveilige torens. Wethouder Kees Weststrate wil het niet op zijn geweten hebben dat een collega wat overkomt, terwijl hij wel op de hoogte was van de onveilige situatie. Borsele wil nog deze zomer een plan van aanpak opstellen. Dan wordt ook duidelijk wat de aanpassingen kosten en op welke termijn er weer gevlagd kan worden.

Ook vanaf de RK-kerk van Kwadendamme wordt voorlopig niet gevlagd. In tegenstelling tot de andere dorpen, wordt hier geen tijdelijke vlaggenmast geplaatst. In plaats daarvan gaat de vlag bij de mast voor het dorpshuis in top.
Volledig scherm
Ook vanaf de RK-kerk van Kwadendamme wordt voorlopig niet gevlagd. In tegenstelling tot de andere dorpen, wordt hier geen tijdelijke vlaggenmast geplaatst. In plaats daarvan gaat de vlag bij de mast voor het dorpshuis in top. © willem mieras
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement