Volledig scherm
© Wikipedia

Geen Lidl in Heinkenszand

updateHEINKENSZAND - Net voor de eindstreep heeft supermarktketen Lidl besloten zich niet te vestigen in het voormalige politiebureau in Heinkenszand. De discounter vindt het gebouw te duur.

Verbijsterd, onthutst en teleurgesteld. Het vocabulaire van wethouder Ad Schenk spreekt boekdelen wanneer hij bekendmaakt dat Lidl de stekker uit de onderhandelingen heeft getrokken. De wethouder baalt misschien nog wel het meest van het tijdstip waarop de prijsvechter dat deed, namelijk op het moment dat alle betrokkenen – na jaren van voorbereiding – om de tafel zaten voor de finale onderhandelingen.

Daar bleek dat Lidl en de gemeente Borsele te sterk van mening verschilden over de vraagprijs van het oude politiebureau. Het bod van de supermarktketen lag enkele tonnen lager dan het bedrag dat de gemeente ervoor wilde hebben. “Hun bod strookt totaal niet met de werkelijkheid”, zegt Schenk. “Ze grepen terug naar een bedrag van vijf jaar geleden, maar de uitgangspunten van toen kloppen niet meer.”

En volgens de wethouder was Lidl daar ook van op de hoogte. De afgelopen jaren schoof zowel Lidl als Rialto Vastgoedontwikkeling (die in opdracht van Lidl werkt) aan bij de overleggen. “Ze hebben al die tijd actief deelgenomen aan het proces”, zegt Schenk. “Wij peilden regelmatig of de belangstelling er nog was en daarop kwam altijd een bevestigend antwoord.”

Omdat ook over de prijs per vierkante meter was gesproken, kwamen het lage bod en de uiteindelijke terugtrekking voor Schenk als een complete verrassing. “Natuurlijk hebben ze het recht om te zeggen ‘we doen het niet’, maar het is wel vreemd dat ze dat aan het einde van het traject doen. Na zoveel jaren van constructieve samenwerking is dit een enorme tegenvaller.”

Tot voor kort was Lidl de enige partij met wie de gemeente onderhandelde, maar aan die afspraak is nu abrupt een einde gekomen. “Er gaat een brief richting het hoofdkantoor waarin we de exclusieve onderhandelingen met Lidl officieel beëindigen.”

Voorlopig gebeurt er even niets met het voormalige politiebureau. De komende maanden wil Schenk gebruiken om in gesprek te gaan met eventuele andere belangstellende partijen.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement