Volledig scherm
© stock.xchng

Fruittelers willen af van toeristenbelasting arbeidsmigranten

KAPELLE - De toeristenbelasting voor arbeidsmigranten zorgde dinsdagavond in de gemeenteraad van Kapelle voor enige discussie.

Tijdens de bespreking van de begroting voor 2017 vroegen enkele fracties af te zien van deze heffing.

Inspreekrecht

Aanleiding hiervoor was Fruitteler Sjako Kloosterman. Hij maakte gebruik van het inspreekrecht. Hij vroeg de raad namens alle Kapelse leden van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) om de arbeidsmigranten geen toeristenbelasting te laten betalen. "Want onze fruitplukkers zijn geen toeristen en zij maken niet of nauwelijks gebruik van voorzieningen", aldus Kloosterman. "Zij komen hier een paar weken werken en logeren op het bedrijf. Wij zijn niet van plan om met de collectebus bij ze langs te gaan."

Verschil

Gemeentebelang en ChristenUnie schaarden zich achter de fruittelers. CDA en VVD gaven aan er naar te willen kijken en de SGP vroeg of er verschil gemaakt kon worden tussen lang en kort verblijvende arbeidsmigranten. "Dat kan niet", antwoordde wethouder Jon Herselman daarop. Volgens hem staat de toeristenbelasting voor 30.000 euro op de begroting. "Voor zowel 2016 als voor 2017."

Het wachten is nu of er een amendement ingediend wordt door één of meer raadsfracties.