Volledig scherm
Sjako Kloosterman weet sinds 'Politiek Actief' de juiste ingangen te vinden bij de gemeenteraad. foto Marcelle Davidse

Fruittelers krijgen raad aan hun kant door cursus politiek

KAPELLE - Fruitteler Sjako Kloosterman kreeg het voor elkaar dat de toeristenbelasting voor arbeidsmigranten in Kapelle is afgeschaft. Met dank aan burgemeester Stapelkamp, die hem op de cursus Politiek Actief wees.

De fruittelers in de gemeente Kapelle hoeven geen toeristenbelasting meer te betalen voor hun arbeidsmigranten. Hun wens om de heffing voor 2017 te schrappen werd dinsdag door de gemeenteraad gehonoreerd. Sterker nog: als bonus gaat er zelfs een streep door de inning voor 2016.

Sjako Kloosterman, fruitteler en voorman van de Kapelse afdeling van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), heeft zich hard gemaakt voor de zaak. En met succes.

Hoe heeft u de raad eigenlijk meegekregen?

"Door te lobbyen. Ik ben op aanraden van burgemeester Stapelkamp de cursus Politiek Actief gaan doen. De derde keer mochten we speeddaten met de fracties. Toen heb ik mijn verhaal gedaan bij het CDA, de VVD en bij Gemeentebelang. Joute van der Meij (VVD) stond de volgende dag gelijk op de stoep. Die adviseerde me om bij de raadsvergadering gebruik te maken van het inspreekrecht. "

Blijkbaar is het dus toch mogelijk om invloed uit te oefenen op de lokale politiek. Had u dat verwacht toen u dinsdag 1 november de raad toesprak?

"Helemaal niet. Maar na het inspreken had ik wel het idee dat het kwartje de goede kant op begon te rollen."

U gaf tijdens u toespraak aan dat u dankzij de cursus politiek actief de juiste ingang heeft gevonden om gehoor te vinden. Welke ingangen had u daarvoor al geprobeerd?

"Ik greep elke gelegenheid aan om de burgemeester en wethouders over het onderwerp aan te spreken. Maar dat helpt niet, weet ik sinds de cursus. Het is de raad die beslist."

Dus u heeft vast geen spijt van uw deelname aan Politiek Actief?

"Nee, zeker niet. Ik heb er ontzettend veel geleerd. Al ben ik nu waarschijnlijk wel de duurste klant van die cursus."

Heeft het raadsbesluit uw vertrouwen in de lokale politiek bevorderd?

Ja, dat heeft het wel wat opgeschroefd. Hiervoor had ik niet het idee dat je als burger invloed had. Maar nu kan ik niet anders dan het besluit heel erg waarderen."