Fruitteler Rien uit Oudelande blijft niet wachten op zoet water en legt zelf een bassin aan
OUDELANDE - Al jaren wordt er gesproken over het oplossen van het tekort aan zoet water in de fruitteelt en landbouw. Maar verder dan de tekentafel komen de plannen maar steeds niet, zegt fruitteler Rien van Hekken uit Oudelande. Hij heeft besloten zelf een waterbassin aan te leggen, al blijft het vullen nog wel een uitdaging.
Delen per e-mail
,,Er zijn allerlei plannen, maar ik constateer dat er weinig gebeurt", zegt Van Hekken, terwijl de droogte van de afgelopen jaren heeft bewezen dat actie hard nodig is . ,,Ik moet wel zeggen dat het waterschap de laatste jaren meewerkt, want het verhoogt het waterpeil in de winter.” Maar dat is niet genoeg. Van Hekken denkt dat de echte winst pas geboekt wordt op het moment dat meer zoet water wordt opgeslagen in grote (of meerdere kleinere) plassen zoals de Stelleplas of Zwaakse Weel.
Dat kan niet alleen water vanuit de grote rivieren zijn dat anders de zee in gaat, maar ook regenwater uit dorpen of steden. Vanuit die plassen kan in de drogere tijd water in de sloten worden gepompt. Vervolgens halen de fruittelers het daar weer uit om te beregenen.
Water beschermt bloemknop
Fruittelers hebben veel zoet water nodig. En daar is in grote delen van Zeeland tijdens lente en zomer een groot gebrek aan. Fruittelers die zelf niet beschikken over zoet water, gebruiken daarvoor het landbouwwater dat door Evides vanuit de Biesbosch wordt aangevoerd. Daarnaast hebben ze in het vroege voorjaar water nodig om te beregenen als er vorst verwacht wordt.
Ik weet dat tien anderen uit de regio hier ook mee bezig zijn
Zo kunnen de bloesemknoppen worden beschermd, maar de praktijk is dat veel Zeeuwse fruittelers hiervoor geen water beschikbaar hebben. Zij kunnen alleen maar hopen op weinig schade bij nachtvorst. Ook voor de biologische bestrijding van de perenbladvlo is water nodig. De bomen worden behandeld met zeepsop en daarna beregend zodat de vlo verdwijnt. En tot slot is het op warme dagen tijdens de pluk van belang om het fruit te koelen.
Het artikel gaat verder onder de foto
Tien miljoen liter water
Van Hekken lost het waterprobleem voor een deel zelf op. Hij legt een bassin van 10.000 kubieke meter water aan op zijn eigen terrein. Dat is bij elkaar 10 miljoen liter water. Daarmee heeft hij genoeg om de helft van zijn bedrijf (10 van de 22 hectare) gedurende twee dagen per jaar te beregenen tegen het bevriezen van de knoppen. Verder wordt het water gebruikt om de perenbladvlo te bestrijden en te koelen tijdens de oogst. Water om het fruit te laten groeien blijft hij kopen van Evides.
Om het bassin te vullen vangt hij regenwater op van het dak van zijn loodsen. ,,Maar dat is lang niet genoeg”, zegt hij. ,,De rest is landbouwwater dat we kopen van Evides.” Van Hekken is niet de enige die een zoetwaterbassin aanlegt. ,,Ik weet dat tien anderen uit de regio hier ook mee bezig zijn."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Johan Eckhardt (66) is al 40 jaar huisarts in Wemeldinge, maar wie volgt hem op?
WEMELDINGE - Dokter Johan Eckhardt mocht vanochtend voor de verandering eens het mes in z’n eigen lijf zetten. Omdat hij op de kop af 40 jaar huisarts is in Wemeldinge, verrasten zijn collega’s hem na het spreekuur met een fototaart. Een jubileum dat hij nooit dacht te halen. ,,Vroeger hield je dat echt niet zo lang vol.” -
PREMIUM
Zonder ondergrondse wateropslag kan fruitteler Jan Rijk wel stoppen met boeren
OVEZANDE - Knoeperts van peren hangen er in de boomgaard van fruitteler Jan Rijk in Ovezande. Een klein wonder in een jaar van extremen. Want het voorjaar was kurkdroog. En augustus vooral heet. Zijn geheim? De Freshmaker, een ondergrondse opslag van regenwater. ,,Zonder kan ik wel ophouden met boeren.” -
PREMIUM
Pergola’s en onderbroken kerkmuur moeten kil kerkplein in Goes sfeervoller maken
-
PREMIUM
Arendskerke is woest over kap in Poelbos: ‘Dit is een kaalslag als nooit tevoren’
-
PREMIUM
Na de fruitteelt gaat nu ook de akkerbouw aan het druppelinfuus
COLIJNSPLAAT - Door de droogte zijn akkers momenteel een steppe. Na drie jaren met lange perioden zonder neerslag en een chronisch gebrek aan zoet water is de nood aan de man in Zeeland. Hightech druppel-irrigatie in de aardappelen en uien is mogelijk een oplossing. De agrarische adviesorganisatie Delphy test het systeem in Colijnsplaat.
-
Water opslaan onder Vlissingen-Oost is een kans voor boeren
HEINKENSZAND - Water opslaan in het zand onder Vlissingen-Oost. Dat is volgens onderzoek de beste oplossing voor het zoetwatergebrek van de agrariërs in Borsele. Of het daadwerkelijk uitvoerbaar is moet nog blijken. -
PREMIUM
Volledige nieuwe loting van bouwkavels in Yerseke is definitief van de baan
YERSEKE - Goed nieuws voor bijna iedereen die 5 februari was ingeloot voor een kavel in de Yersekse woonwijk Steehof III: een compleet nieuwe loting is definitief van de baan. Het stel dat ontdekte dat ze door een fout van de gemeente niet hadden meegedaan met de loting krijgt een nieuw lotnummer tussen de 2 en 50 toebedeeld. -
PREMIUM
Eindelijk: ‘Watersnoodramp’ komt in de Dikke Van Dale
MIDDELBURG - Ruim 68 jaar na dato wordt de Watersnoodramp alsnog opgenomen in het woordenboek van Van Dale. Dat is te danken aan de Zeeuwse taalliefhebbers Rein Leentfaar uit Middelburg en Huib Boogert uit Goes.