Volledig scherm
© Ernesta Verburg

Franse dag bij Goese Lyceum

VIDEOGOES - Crèpes eten en meezingen met Franse chansons. Pontes Goese Lyceum stond donderdag in het teken van de Franse taal. Een leuk feestje, met een serieuze ondertoon.

De leerlingen gingen gekleed in bleu, blanc en rouge, de kleuren van de Franse vlag. Finn Kasse (16) en Fenne de Vos (17) lijken regelrecht afkomstig uit Les Précieuses ridicules, een komedie van de Franse toneelschrijver Molière. Pas je even niet op, dan struikel je op de zwervers op de grond. Voor wie niet beter weet, lijkt het een groot toneelstuk. Beroemde gebouwen als de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren zijn in het klein nagebouwd. 

VMBO-leerlinge Marwa Ghulanhosseinhossein Ali lakt de nagels van docent Marjolein van der Weide. "Het is ontzettend leuk om op deze manier met de taal bezig te zijn", zegt Marwa. Tijdens alle lessen komt de Franse taal terug. Bij biologie gaat het vandaag over Franse biologen en de leerlingen die het vak scheikunde volgen, gaan aan de slag met het maken van een eigen parfum. In de aula doen de leerlingen, uit alle leerjaren, mee aan een Franse quiz. Die komt in de plaats van de reguliere les. Met vragen als hoeveel inwoners heeft Frankrijk en wat is het landnummer. 

Vandaag geen bel die de volgende les aankondigt, maar Franse chansons die uit de boxen tetteren. Hoewel de Dag van de Franse taal voor de leerlingen een feestje is, schuilt er een serieuze gedachte achter. De docenten willen het belang van de Franse taal onderstrepen. "Mosselbedrijven maar ook chef-koks zoeken personeel dat de Franse taal beheerst", zegt Van der Weide. "Wat je nu leert, blijkt op latere leeftijd een goede basis."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement