André Smits en Monika Dahlberg bij hun kunstwerk ‘Ne Loo Got... Let's Go’.
Volledig scherm
André Smits en Monika Dahlberg bij hun kunstwerk ‘Ne Loo Got... Let's Go’. © Johan Van Der Heijden

Follies in De Bunder bij 's-Heer Arendskerke vallen in de smaak

‘S-HEER ARENDSKERKE - De kunstwerken die de komende maand De Bunder bij 's-Heer Arendskerke sieren, mogen dan als nutteloos te boek staan, ze vielen zondag bijzonder goed in de smaak bij de bezoekers.

Op het terrein van Stichting de Bunder aan de Panhoeveweg bij 's-Heer Arendskerke werd 's middags de tentoonstelling ‘een Bunder Follies’ geopend. Een follie is een schijnbaar nutteloos en bizar bouwwerk, dat nauwelijks een ander doel heeft dan dienen als decoratie.

God van de Zon

Het werk van het kunstenaarsduo Monika Dahlberg en André Smits uit Kattendijke trok veel bekijks, niet in de laatste plaats omdat Monika's ‘reus’ Cheboo Asis (God van de zon) letterlijk op grote hoogte staat. Het is haar verbeelding van het opperwezen van de Kipsigis-stam in Kericho, het Keniaanse geboortedorp van Dahlberg. Volgend jaar hopen zij en Smits het dorp te bezoeken. Vooruitlopend daarop heeft Smits in het huisje waarop het beeld staat, de hele reis uitgetekend. Op de binnenmuren staan de namen van tientallen plaatsen die ze tegenkomen tussen Kattendijke en Kericho. Althans, plaatsen die ze zouden tegenkomen als ze niet het vliegtuig zouden nemen. ,,Maar eigenlijk gaan we wél vliegen’’, zei de kunstenaar lachend.

Smits en Dahlberg kenden het rijkelijk van groen voorziene terrein van Stichting De Bunder nog maar nauwelijks toen ze enige tijd geleden werden gevraagd een bijdrage te leveren aan de najaarsexpositie van dit jaar. ,,Ik was meteen onder de indruk’’, vertelde Dahlberg zondag. ,,Het is hier prachtig. En ook niet te aangeharkt, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is lekker weelderig.’’

Kijkdozen

De follies zijn de komende drie weekenden nog te zien. Het terrein van De Bunder is geopend van vrijdag tot en met zondag. Elke zondag is er bovendien een concert. Bijzonder zijn ook de creaties van drie Goese middelbare scholen. Zij maakten een landschap met mini-follies. In de tent zijn 30 kijkdozen te zien, gemaakt door professionele- en amateurkunstenaars. ,,Echt heel bijzonder’’, vond Petra Kerkhof uit Ellewoutsdijk, die ze zondagmiddag één voor één afging. Ze komt vaker in De Bunder. ,,De tuin is prachtig en ze doen hier veel ontzettend leuke dingen. En het is allemaal heerlijk luchtig, totaal niet zwaarmoedig. Kijk, daar zit iemand op een kleedje op het gras. Ik heb zelf ook een kleedje meegenomen. Die sfeer, daar hou ik van.’’

Meer informatie op www.eenbunderkunst.nl.

Petra Kerkhof uit Ellewoutsdijk bekijkt de kunstzinnige kijkdozen in de tent.
Volledig scherm
Petra Kerkhof uit Ellewoutsdijk bekijkt de kunstzinnige kijkdozen in de tent. © Johan Van Der Heijden
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement