Volledig scherm
Gemeente-archivaris Hanneke Jansen in het huiskamertje dat voor de expositie is ingericht. © Mechteld Jansen

Expositie over de Ramp is klein, maar interessant

KRUININGEN - 'Het stelt allemaal niet zoveel voor, hoor.' Bescheiden als ze is, bagatelliseert gemeente-archivaris Hanneke Jansen de mede door haar opgezette tentoonstelling over de watersnoodramp die momenteel in het gemeentehuis in Kruiningen wordt gehouden. Hij is inderdaad klein, maar toch is er genoeg te zien.

Quote

Ik denk dat we tot eind maart of begin april doorgaan

Hanneke Jansen

Eén van de aardigste stukken is een notitieboekje dat de toenmalige burgemeester van Krabbendijke, Jan Vader, bijhield in de dagen na de verwoestende ramp. ,,Van zijn zoon kregen we een archiefdoos met allerlei spullen'', legt Jansen uit. ,,Dit vonden we daar tussen.'' In dezelfde vitrinekast staat ook boek van de burgerlijke stand van de toenmalige gemeente Rilland. Het heeft de Ramp niet ongeschonden doorstaan. De slik zit er nog aan. Verder staat in de kast een kleine kopie van het bekende beeld van Jan Wolkers, dat bij de Johanneskerk in Kruiningen staat. Het toont een vrouw die een verdronken kind tegen zich aan drukt. ,,Er zijn maar heel weinig afgietsels van dat beeld, dus het is leuk dat wij er één hebben'', zegt Jansen. 

Om de hoek is een woonkamertje ingericht, zoals dat er in 1953 in veel huizen uitzag. De stoelen komen uit de kringloopwinkel. Tafel, kastje en servies kon Jansen via via op de kop tikken. Op de tafel liggen krantenpagina's uit de dagen na de ramp. En hoewel Jansen ook hier bescheiden over doet (,,Via de krantenbank kan iedereen die pagina's zien, hoor'') blijkt uit het gastenboekje dat mensen het waarderen dat ze in het gemeentehuis te zien zijn. 'Wat een mooie expositie', schreef een bezoekster. 'Eigenlijk is het te veel om allemaal in één keer door te nemen. Ik kom zeker nog een keer terug.' Jansen zegt dat ze al meer mensen door de pagina's heeft zien bladeren. Op de tafel liggen ook allerlei verslagen van destijds, bijvoorbeeld van het bezoek van een delegatie uit Apeldoorn, de stad van waaruit Reimerswaal na de Ramp geholpen is. 

Ooggetuigenverslagen

Verder hangen er foto's aan de muren en zijn op een televisie ooggetuigenverslagen van twee Reimerswaalse overlevenden te zien. ,,Gewoon opgenomen met een telefoon'', zegt Jansen lachend. ,,Maar de kwaliteit is hartstikke goed, toch?''  Hoe lang de tentoonstelling loopt, is nog niet bepaald. ,,Ik denk tot eind maart of begin april. Als we richting mei gaan, komt de focus toch weer wat meer op de oorlog te liggen. Misschien kunnen we daar ook wel eens iets mee doen.''

De tentoonstelling over de Ramp bevindt zich op de begane grond van het gemeentehuis, vlakbij de receptie. Hij kan worden bezocht tijdens de reguliere openingstijden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement