Volledig scherm
© Thinkstock

Enquête in Reimerswaal: 'Afval niet minder vaak ophalen'

KRUININGEN - Hoe vaak wordt straks de container met restafval opgehaald in de gemeente Reimerswaal? Als het aan een grote meerderheid van de inwoners ligt, in elk geval niet maar één keer in de vier weken, blijkt uit een enquête die deze zomer is gehouden.

Slechts een kwart van de ruim 3000 respondenten vindt dit scenario dat onlangs ook door de gemeente Tholen is ingevoerd, een goed plan. Het nieuwe beleid van de andere buurgemeente, Kapelle, spreekt meer mensen aan. Ruim veertig procent  is enthousiast over het invoeren van dat systeem waarbij inwoners betalen per lediging van de restafvalcontainer. De optie waarbij alles bij het oude blijft, maar het plastic afval eens in de twee in plaats van eens in de drie weken wordt ingevoerd, kan op het meeste draagvlak rekenen. Bijna de helft van de burgers is daar voorstander van.

De resultaten van de enquête zijn dinsdagavond gepresenteerd aan de gemeenteraad. Daarbij werden de raadsleden ook gewezen op de effecten van de verschillende scenario's. Zo vergt het invoeren van het Kapelse systeem redelijk hoge investeringen omdat alle containers moeten worden vervangen door een nieuw exemplaar met een chip. Het grootste effect voor de laagste prijs geeft het Thoolse model. In beide gemeenten heerst tevredenheid over de eerste ervaringen, gaf Paul Marinissen, directeur van de Zeeuwse Reinigingsdienst aan. Angst voor toename van stank, zwerfvuil en afvaltoerisme (wat de respondenten in de enquête vaak aangaven) is volgens hem dan ook ongegrond.

Het scenario waarbij alles bij het oude blijft, zorgt voor een beperkte reductie van het restafval. En dat is wel nodig. Per inwoner wordt in Reimerswaal 249 kilo restafval per jaar geproduceerd. De gemeente wil dat graag terugbrengen naar 55 kilo in 2020. Over een maand vergadert de gemeenteraad opnieuw over het nieuwe beleid. Begin volgend jaar moet een besluit volgen. Volgens wethouder Jaap Sinke moeten de fracties vooral de uitslag van enquête niet vergeten. ,,Als drieduizend mensen iets aangeven is het van belang om dat te laten meewegen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement